Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 5. 2007 11:57

Kabinetem prošly výjimky z daní a prodloužení těžby uranu

Při svém včerejším zasedání se vláda dohodla na reformě financí. Její součástí by měla být i ekologická daň, která rovněž podléhá schválení parlamentem a musí ji spolu s ostatními součástmi balíku reforem podepsat president.

Vláda zároveň projednala i nový zákon o dani z příjmu a rozhodla o pokračování těžby uranu v dole Rožná.

Ekologická daň by měla platit od 1. ledna příštího roku a výjimka by se měla vztahovat na domácnosti napojené na kogenerační jednotky na výrobu energie a elektřiny. Zdaněno nebude ani uhlí na výrobu elektřiny k topení, protože by šlo podle ministra financí Miroslava Kalouska o dvojí zdanění. Zdanění energií, které má vést k šetrnějšímu zacházení s životním prostředím, nebude podléhat ani elektřina či teplo z obnovitelných zdrojů energie, metanu a vodíkových palivových článků. Vláda chce zachovat nulovou sazbu spotřební daně i pro využití stlačeného zemního plynu v dopravě. Spotřební daň se nemá platit ani z elektřiny využité v železniční či městské dopravě.

Součástí druhé etapy reformy veřejných financí by měl být nový zákon o dani z příjmu, který by měl komplexně vyřešit i problematiku daňově odečitatelných položek a slev. Ministerstvo financí jej vypracuje do příštího roku, v platnost by měl vstoupit nejpozději v roce 2010, uvedl Kalousek.

Těžba uranu v dole Rožná by měla pokračovat, dokud se bude ekonomicky vyplácet, informoval po jednání kabinetu ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Dosud vládní usnesení umožňovala těžit do konce roku 2008. Hlavním důvodem k pokračování těžby jsou především rostoucí ceny suroviny na světových trzích.

Státní podnik Diamo, který důl spravuje, bude každý rok předkládat vládě zprávu o ekonomické výhodnosti těžby. Podle posledních odhadů by se těžba mohla vyplácet do roku 2012, při současných tržních cenách by měla přinést zisk kolem dvou miliard korun.
klh čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie