Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

13. 11. 2007 10:17

Kanada upřesnila podmínky bezvízového styku s Českou republikou

Zrušení vízové povinnosti občanů České republiky vstoupilo v platnost 1. listopadu tohoto roku, nicméně kanadská strana pravidla pro zrušení víz na krátkodobé cesty blíže upřesnila.

Od 10. listopadu nebudou při vstupu na území Kanady uznávány cestovní pasy bez strojově čitelné zóny.

Pasy, kterým strojově čitelná zóna chybí, budou odmítnuty v souvislosti s bezpečnostními pravidly, která byla projednávána v rámci definování podmínek pro zrušení víz. Omezení se týká především cestovních dokladů, které byly vydány v rozmezí let 1993 až 2000 a zahrnuje rovněž cestovní doklady, které byly vydány v tzv. zkráceném řízení. Jedná se o doklady s platností na 6 měsíců.

Kanadské ministerstvo pro občanství a imigraci rovněž oznámilo, že o výše uvedeném opatření byli okamžitě informování zástupci všech leteckých společností, které dopravují na mezinárodních linkách cestující do Kanady. Letecké společnosti jsou povinny odmítnout přepravu potenciálního cestujícího, který bude mít Kanadou neuznávaný cestovní doklad.

Bližší specifikací prošla i doba, po kterou může český občan v zemi bez víza zůstat. Teoreticky se jedná až o 180 dní během jednoho roku. V jednotlivých případech budou ale o délce pobytu občanů České republiky rozhodovat kanadští imigrační úředníci, kteří mají v tomto směru velkou pravomoc. Případní zájemci o pobyt v Kanadě mohou po příletu do země očekávat pohovor, během kterého bude kanadská strana zjišťovat zejména účel pobytu cestujícího.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie