Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 12. 2008 4:27

Karel Schwarzenberg vyznamenán Velkým křížem Řádu

Během své pracovní návštěvy Německa převzal český ministr zahraničí z rukou svého německého kolegy Franka-Waltera Steinmeiera vysoké německé státní vyznamenání za zásluhy Spolkové republiky Německo.

Karel Swarzenberg portrétV pondělí 15. prosince uskutečnil ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg pracovní návštěvu ve Spolkové republice Německa. Na půdě Spolkového sněmu představil mimo jiné priority předsednictví České republiky v Radě EU a setkal také s členy organizace Europa Union, jejímiž členy jsou němečtí poslanci či diplomaté. Karel Schwarzenberg se rovněž jednal se svým protějškem Frankem – Waltrem Steinmeierem. Témata jejich rozhovorů byly zejména aktuální evropské otázky a bilaterální vztahy mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německa.

Při tomto setkání převzal český ministr zahraničí od svého protějšku vysoké německé státní vyznamenání , Velký kříž Řádu za zásluhy Spolkovéněmecký Velký kříž za zásluhy republiky Německo. Nejvyšší německé ocenění, jaké ve své funkci může získat, dostal jako výraz uznání zvláštních zásluh o německo-české vztahy. V mezinárodní klasifikaci jde o státní vyznamenání prvního stupně. Výše už stojí jen Velký kříž zvláštního stupně, jenž je udělován pouze hlavám států.

Německý ministr Steinmeier před předáním vyzdvihl Schwarzenbergovo celoživotní úsilí o překonávání rozdělení Evropy. Připomněl, že Schwarzenberg přitom z vlastní zkušenosti zná útrapy války a poválečného vyhánění. Vyzdvihl mimo jiné jeho angažovanost v helsinském procesu či později při vzniku československo-německé smlouvy o dobrém sousedství.

Karel Schwarzenberg zdůraznil, že vyznamenání nevnímá ani tak jako ocenění svých vlastních zásluh, jako spíš výraz nové kvality česko-německých vztahů

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie