Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

8. 2. 2011 12:34

Kdyby škrty neprošly, vzniknou miliardové škody, řekl premiér

Předseda vlády Petr Nečas hájil úsporné škrty před Ústavním soudem.

Kdyby vláda neprosadila balíček úspor v sociální oblasti do konce minulého roku, vznikly by škody v řádu desítek miliard korun. Premiér Petr Nečas to dnes řekl při výslechu před Ústavním soudem. Hovořil až o částce 45 miliard korun za celý letošní rok.

Hrozbou ztrát a prohloubení rozpočtového schodku premiér omlouval to, že vláda balíček prosadila v parlamentu nezvykle rychle - ve stavu legislativní nouze. Právě kvůli procesu schvalování navrhla opoziční sociální demokracie zrušení celého balíčku úspor.

Předseda vlády hovořil o obavě z obstrukcí opozice, kvůli kterým by se nepodařilo přijmout potřebné zákony včas. Kdyby prý opozice nevetovala zkrácení druhého čtení na 15 dní, legislativní proces by proběhl normálně. Vláda se podle Petra Nečase bála toho, že pokud škrty neprojdou, sníží se rating České republiky, což přinese další ztráty. "O pověst, důvěryhodnost se přijde strašně rychle. Stačí několik týdnů," řekl premiér.

Podle Petra Nečase je nutné důkladně propočítávat dopady změn a rozhodně nejde o jednoduchý proces. "Zpracování těchto legislativních změn není otázka soboty nebo neděle," řekl ministerský předseda.

Zdroj: ČTK

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie