Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

13. 10. 2021 15:18

Klienti Bohemia Energy entity o dodávky elektřiny a plynu nepřijdou, převezmou je tzv. dodavatelé poslední instance

Společnost Bohemia Energy a další firmy ze skupiny Bohemia Energy entity oznámily ve středu 13. října 2021 ukončení dodávek elektřiny a plynu svým zákazníkům. Domácnosti ani firmy nicméně o energie nepřijdou, o nepřetržitou dodávku elektřiny nebo plynu se u nich postarají dodavatelé poslední instance.

Podle premiéra Andreje Babiše vláda situaci už od úterý, kdy se objevily první informace o konci těchto dodavatelských firem, intenzivně řeší. „Nejdůležitější je, že lidé nemusejí mít strach. Že se skutečně nemůže stát, že by nedostávali elektřinu nebo plyn, protože tu máme mechanismus tzv. dodavatele poslední instance. To znamená, že do šesti měsíců od této nešťastné události si mohou postižení obyvatelé vybrat nového podnikatele,“ uvedl premiér Babiš.

Dodavatel poslední instance (DPI) je nástrojem, který chrání spotřebitele v případě úpadku jakéhokoliv dodavatele energií. Nastupuje okamžitě a energie od něj lidé mohou odebírat nejdéle půl roku. Kdykoliv během této doby si mohou vybrat nového řádného dodavatele a přejít k němu bez jakýchkoliv omezení. I pokud měli s původním dodavatelem uzavřenou smlouvu na dobu určitou, ta v rámci DPI již neplatí.

„Spotřebitelé v tuto chvíli nemusejí nic dělat, nemusejí nikam volat nebo chodit na pobočky. Jejich dodavatel poslední instance se jim ozve sám během několika dní. Dostanou od něj základní informace a oznámení o ceně, za kterou jim bude energie dodávat. Běžně takové vyrozumění probíhá do pěti dnů. Tentokrát se však ukončení činnosti týká jednoho z největších tuzemských dodavatelů. Je tedy velmi pravděpodobné, že bude docházet k drobným zpoždění, než dodavatelé poslední instance stihnou informovat všechny zákazníky,“ konstatoval Stanislav Trávníček, předseda Rady Energetického regulačního úřadu.

Cena, za kterou DPI bude energie dodávat, není přímo regulovaná, řídí se však pevnými pravidly. DPI do ní může promítnout například vyšší administrativní náklady spojené s přebíráním zákazníků na krátkou dobu. Tlak na ceny elektřiny a plynu teď však vyvíjejí především vysoké ceny na burze, kde dodavatelé energie nakupují, DPI nevyjímaje. Většího zdražení se tak v rámci DPI mohou dočkat zejména lidé, kteří u původního dodavatele měli starší smlouvy s (z dnešního pohledu) výhodnou cenou.

Podle premiéra Babiše je negativní zkušenost s působením skupiny Bohemia Energy na trhu s energiemi důvodem k zásadní změně zákona. „Není přece možné prodávat nějaké zboží, které nemám nakoupené. To je skutečně velice nezodpovědné,“ podotkl předseda vlády.

Energetický regulační úřad společně s Ministerstvem průmyslu a obchodu nyní jednají s dodavateli poslední instance. Ačkoliv DPI již deklarovali, že jsou spotřebitele připravení převzít, jde o dosud největšího dodavatele, který v České republice ukončil činnost.

„Chtěl bych vyzvat dodavatele poslední instance, všechny dodavatele a také dceřinou společnost státu ČEZ, aby udělaly maximum pro to, aby tato situace nebyla zneužita proti lidem. Chtěl bych vyzvat i Energetický regulační úřad, aby se zamyslel nad zastropováním ceny toho nového dodavatele pro ty spotřebitele, kteří byli oklamáni. To je další věc, aby ERÚ promyslel, jakým způsobem zabránit tomu, aby toho tito noví dodavatelé nezneužívali,“ prohlásil Andrej Babiš.

Informace k institutu DPI jsou dostupné na webových stránkách ERÚ. O vývoji situace bude úřad veřejnost průběžně informovat.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie