Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

27. 3. 2015 19:13

Komentář předsedy vlády k průjezdu konvoje aliančních vojsk

Premiér Sobotka, ministr obrany Stropnický a generálmajor Malenínský na tiskové konferenci k průjezdu konvoje aliančních vojsk, 27. března 2015.
Premiér Sobotka, ministr obrany Stropnický a generálmajor Malenínský na tiskové konferenci k průjezdu konvoje aliančních vojsk, 27. března 2015.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka vystoupil v pátek 27. března 2015 s ministrem obrany Martinem Stropnickým a zástupcem náčelníka Generálního štábu AČR Františkem Malenínským na společné tiskové konferenci k tématu průjezdu jednotky ozbrojených sil Spojených států amerických přes území České republiky ve dnech 29. března až 1. dubna 2015.

Vážené dámy, vážení pánové,

přesun konvoje americké armády budí pozornost a vede se o něm veřejná diskuse. Veřejná debata a polemické názory do demokratické a svobodné společnosti patří. Ne vždy jsme v minulosti mohli svobodně diskutovat, mysleme na to i dnes a svobodnou debatu si užijme.

Nežijeme bohužel v bezpečném světě, a tak je logické, že se občané o otázky naší bezpečnosti aktivně zajímají. Otázky bezpečnosti jsou prioritní i pro naši vládu.

Američtí vojáci se přes Českou republiku vrací ze cvičení v Pobaltí na své základny v Německu. To je třeba chápat v souvislosti s opatřeními, která NATO přijalo v reakci na konflikt na Ukrajině a zhoršující se bezpečnostní situaci na východě Evropy.

Je důležité si připomínat fakta. Bylo to Rusko, které porušilo mezinárodní právo a přisvojilo si část území sousedního státu. Bylo to Rusko, které narušilo suverenitu Ukrajiny a porušilo bezpečnostní garance, které jí v minulosti dalo. Česká republika prosazuje mírové a diplomatické řešení celé ukrajinské krize. Stejně jako to prosazuje i Evropská unie. Ale nelze v žádném případě pomíjet aspekty zajištění bezpečnosti jak naší země, tak našich přátel a spojenců.

NATO se kolektivně dohodlo v září loňského roku, že podnikne konkrétní kroky na ujištění a posílení bezpečnosti spojenců na východě Evropy. Jde zejména o pobaltské státy, které se cítí situací na Ukrajině ohroženy.

Mezi hlavní opatření NATO patří zvýšení počtu vojenských cvičení a rotací aliančních vojáků v regionu, dochází tak k intenzívnějšímu přemisťování aliančních jednotek přes území spojenců, včetně České republiky.

Česká republika plně tato opatření podporuje a aktivně se do nich zapojuje, a to mimo jiné i tak, že umožňuje spojencům průjezd přes naše území. Je to otázka spojenecké solidarity.

Nicméně diskuzi o naší bezpečnosti bychom neměli vést jen v době průjezdu jednotek americké armády. Snahou naší vlády je aktivně diskutovat otázku bezpečnosti s veřejností a hlavně podnikat konkrétní kroky k zajištění bezpečnosti naší země a našich občanů.

Události na východě Ukrajiny či na Blízkém východě ukazují, že nemůžeme brát naši bezpečnost za samozřejmost.

Při této příležitosti bych rád zdůraznil, že díky našemu členství v NATO má Česká republika nejspolehlivější bezpečnostní garance ve své historii. Jedná se o bezprecedentní zajištění naší bezpečnosti.

Mnozí z nás považují za jednu z nejbolestivějších tragédií našich dějin rok 1938, kdy se k nám svět otočil zády, a naše spojenecké smlouvy nezafungovaly. Tehdy neexistoval žádný účinný systém kolektivní bezpečnosti a zůstali jsme sami proti agresivnímu totalitnímu režimu. Přišli jsme následně o vlastní stát a byly uvězněny a zavražděny stovky tisíc našich spoluobčanů. To už se nesmí nikdy opakovat.

Česká republika, jako středně velký evropský stát s omezenými zdroji, může svou bezpečnost plně zajistit jen ve spolupráci se svými spojenci v rámci spolehlivého spojeneckého systému.

Do NATO jsme vstoupili dobrovolně s očekáváním bezpečnostních garancí, respektive článku 5 Severoatlantické smlouvy – tedy že útok na jednoho člena se považuje za útok na všechny členy podle hesla „jeden za všechny, všichni za jednoho“. Naším vstupem do NATO jsme na sebe však zároveň vzali konkrétní závazky vůči našim spojencům, a to že budeme rozvíjet naše ozbrojené síly, plnit naše spojenecké povinnosti a podílet se na společné obraně.

Umožnit průjezd spojencům je jen jedním z našich závazků. O naši obranu se musíme aktivně starat a investovat do rozvoje spojeneckých vazeb.

Koaliční strany se v loňském roce dohodly, že po letech prudce klesajících výdajů na obranu budeme postupně navyšovat rozpočet armády na 1,4 procenta HDP do roku 2020. Musíme poskytnout adekvátní finanční zdroje pro modernizaci vojenské techniky a zajištění kvalitního vojenského personálu.

Naše Gripeny se podílí na ochraně vzdušného prostoru spojenců, kteří nedisponují nadzvukovým letectvem – naši letci působili v Pobaltí a nad Islandem.

Aktivně se účastníme vojenských cvičení a působíme v zahraničních misích.

Byl bych rád, pokud bychom průjezd amerického konvoje vnímali především jako připomenutí naší spojenecké odpovědnosti, potřeby spojenecké solidarity a hlavně odpovědnosti za naši bezpečnost.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie