Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

1. 7. 2014 11:45

Komentář premiéra Sobotky k tragické smrti izraelských studentů

Byl jsem nesmírně zarmoucen zprávou o smrti tří izraelských studentů, kteří byli uneseni 12. června na Západním břehu Jordánu. Téměř tři týdny jsme sledovali průběh pátrání, strachovali se o jejich osud a doufali, že se podaří zajistit jejich návrat domů. To, že se nyní dovídáme, že byli chladnokrevně zavražděni, je pro mne šokující.
Jednoznačně odsuzuji tento zločin, který není možné ospravedlnit ani dávat do spojitosti s žádnými politickými cíli. Předsedovi vlády Státu Izrael Benjaminu Netanjahuovi jsem dnes zaslal dopis, ve kterém jsem mu vyjádřil svou soustrast a požádal ho jménem vlády ČR, aby tlumočil naši účast rodinám zavražděných mladíků.
Doufám, že viníci budou co nejdříve vypátráni a budou postaveni před spravedlnost. Zároveň považuji za důležité, aby reakce na tento zločin byla přiměřená a vedla k vypátrání skutečných viníků. Bylo by tragické, kdyby tento odsouzeníhodný čin vedl k další eskalaci násilí na Blízkém východě, na níž by opět nejvíce doplatili nevinní lidé.
Česká republika dlouhodobě usiluje o dosažení mírového uspořádání, které bude výsledkem jednání mezi Izraelci a Palestinci a bude založeno na principu dvou demokratických států, izraelského a palestinského, koexistujících v míru a bezpečí. Vrazi Naftali Frenkela, Gilada Shaara a Eyala Yifracha se toto úsilí snaží zhatit. Právě v tuto těžkou chvíli je důležité, aby obě strany spolupracovaly na dopadení těch, kdo za tímto zločinem stojí, a vyvarovaly se kroků, které by mohly budoucnost mírového procesu ohrozit.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie