Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

27. 6. 2007 10:54

Komise k důchodové reformě by se měla poprvé sejít za pár dní

Komise zástupců všech pěti parlamentních stran, která má jednat o podobě důchodové reformy, by se mohla poprvé sejít už na přelomu června a července.

Stanoví harmonogram postupu, pak začne posuzovat jednotlivé změny penzijního systému. Novinářům to včera oznámil ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Podle něj by vláda do konce volebního období chtěla stihnout všechny tři plánované etapy reformy.

"Chceme pokročit velmi rychle. Chceme se již bavit o konkrétních parametrech, o konkrétních paragrafech. Čím rychleji dosáhneme dohody a čím širší bude, tím lépe," řekl Nečas. Podle něj je i pro opozici výhodné jednání urychlit. Uvedl, že shoda politiků je nutná k tomu, aby se důchodový systém neměnil vždy s novou vládou.

Podle odborníků je reforma nutná. Společnost stárne a podíl seniorů se zvyšuje. Ministr Nečas řekl, že pokud v zemi vydrží hospodářský růst a sníží se nezaměstnanost, bude zhruba do roku 2015důchodový systém bez deficitu. V roce 2050 už by mohl dluh činit polovinu hrubého domácího produktu (HDP). Nyní do penzí putuje asi 8,4 procenta HDP.

První etapa reformy počítá s postupným zvyšováním důchodového věku na 65 let do roku 2030, s prodloužením povinné doby pojištění z 25 na 35 let, s úpravou invalidních důchodů, se zavedením souběhu důchodu a výdělku a se zrušením studia jako náhradní doby pojištění. Nyní se zahrnuje do nároku na důchod, pojistné se za ně neodvádí.

Návrh zákona s těmito změnami je již hotov. Podle ministra ho do dvou týdnů dostanou k připomínkám ministerstva, opozice i sociální partneři. Do konce prvního pololetí příštího roku by mohl podle Nečasova plánu být schválen vládou i parlamentem, platit by mohl od roku 2009. Na podobě jednotlivých změn by se měla dohodnout komise.

Druhá etapa zahrnuje vytvoření rezervního fondu, do něhož by plynuly výnosy z privatizací či ze státního majetku. Zavedly by se i platby od státu za náhradní doby, mezi něž patří například rodičovská dovolená. Důchodové pojištění by se oddělilo od státního rozpočtu. Ministr Petr Nečas počítá i se změnami v připojištění. Lidé by si měli spořit na stáří déle a vyšší částky. Zatímco ve vyspělých zemích penze od státu představuje 80 či 85 procent příjmů seniorů, v ČR je to 95 procent, uvedl ministr. Podle něj by zákon mohl být přijat v roce 2008.

O rok později by se pak zákonodárci mohli podle ministra shodnout na normě k poslední etapě reformy. Umožnila by část odvodů převést do fondů. Opozice ve svých návrzích reformy s tímto takzvaným opt-outem ale nepočítají. Nečas je přesvědčen, že je možné o reformě jednat a dopracovat se společně ke kompromisnímu znění, které bude mít širší podporu. Pokud podle něj strany budou mít zájem, mohla by komise posuzovat nejen první etapu, ale i zbývající dvě.

ODS v komisi zastupuje vedle Nečase poslanec Vlastimil Tlustý, KDU-ČSL vyslala svého místopředsedu a náměstka ministra práce Mariána Hoška a místopředsedu sněmovny Jana Kasala. Za zelené je v komisi ministryně Džamila Stehlíková a Jiří Vopátek. Za opoziční ČSSD budou vyjednávat místopředsedové Zdeněk Škromach a Bohuslav Sobotka, za KSČM pak místopředseda sněmovního výboru pro sociální politiku Miroslav Opálka a poslankyně Ivana Levá.

klh čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie