Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 1. 2009 10:42

Konference o energetické bezpečnosti EU

V Ostravě se jedná o „Zajištění energetické bezpečnosti členských států EU v rámci společného trhu s elektřinou“.

Pod záštitou místopředsedy vlády pro evropské záležitosti Alexandra Vondry se dnes v Ostravě koná konference „Zajištění energetické bezpečnosti členských států EU v rámci společného trhu s elektřinou“.

Konference se účastní i český premiér a předseda Rady EU Mirek Topolánek, evropský komisař pro energetiku Andris Piebalgs, polský místopředseda vlády a ministr hospodářství Waldemar Pawlak a český ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Na fóru vystoupí i nejvyšší představitelé společností ČEPS, ČEZ a E.ON. Mezi hlavní témata konference patří další rozvoj přenosové infrastruktury, zajištění výrobních zdrojů a legislativní rámec vnitřního trhu s elektřinou.

Česká republika si energetiku vytkla jako jednu z hlavních priorit svého předsednictví v Radě EU. Nedávná krize kolem dodávek plynu do členských zemí EU potvrdila, že otázka zajištění energetické bezpečnosti má zásadní a vysoce aktuální význam. Důležitým prostředkem k posílení energetické bezpečnosti EU je dokončení vnitřního trhu s energií a kvalitní přeshraniční propojení sítí. České předsednictví proto bude usilovat o úspěšné dotažení legislativního procesu v této oblasti. Výstupy dnešní konference v Ostravě mohou pomoci také při formulaci nového Akčního plánu EU pro energetiku 2010-2012, jehož podobu začne na jaře české předsednictví diskutovat.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Zvuková příloha

Projev premiéra Mirka Topolánka na konferenci v Ostravě

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie