Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

13. 9. 2012 17:06

Kontroly intenzivně pracují na zajištění zdroje závadného alkoholu

Policisté, potravinářští inspektoři, celníci, hygienici i hasiči intenzivně pracují na zajištění zdroje závadného alkoholu.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger na tiskové konferenciKrizový štáb, který ve středu ustanovila vláda, se sešel dnes dopoledne. Do zítřejšího rána pak bude na krajské úrovni provedeno vyhodnocení účinnosti mimořádného opatření, které vydal ministr zdravotnictví ve středu odpoledne.

Mezirezortní skupina pak bude na základě těchto výsledků zvažovat, zda bude nutné rozšíření působnosti tohoto mimořádného opatření. „Není dostatek podkladů pro to, aby se prohibice vyhlásila plošně v celé republice. Není to šťastné řešení, zdroje jsou lokalizovány a týkají se levnějších lihovin,“ uvedl po dnešním jednání skupiny ministr Heger. Na základě zítřejšího vyhodnocení dat bude teprve zvažováno případné další zpřísnění prodeje nápojů s koncentrací alkoholu nad 30 procent.

Ministr Heger také varoval obyvatele, aby při podezření na konzumaci závadného alkoholu vyhledali neprodleně lékařskou pomoc. „Jestli vám po konzumaci alkoholu není dobře déle než obvykle, vyhledejte lékařskou péči,“ řekl ministr, který se zúčastnil také schůze krizového štábu Moravskoslezského kraje, v němž je situace nejkritičtější.

Policie pátrá po dealerech i výrobcích jedovatého alkoholu

Do akcí je naplno zapojena rovněž policie. Podle policejního prezidenta Martina Červíčka dělají policisté vše, co je v jejich silách, bez ohledu na finanční prostředky. „Policie se nyní snaží identifikovat dealery pančovaného alkoholu, následně se chtějí dostat k výrobcům. Probíhá celá řada expertíz,“ prohlásil dopoledne Červíček. Policie již také zadržela v souvislosti s touto kauzou dvě osoby, řeší několik desítek případů, jež by mohly s otravami jedovatým metylalkoholem souviset.

Intenzivně se kontrolami vzorků zabývá rovněž Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Podle ministra zemědělství Petra Bendla ale nebyly dosud zjištěny vzorky, které by přítomnost metylalkoholu potvrdily. „V důkladných kontrolách budeme pokračovat. Situaci se maximálně věnujeme. Oproti běžnému stavu se počet kontrol alkoholu zvýšil několikasetnásobně,“ uvedl dnes ministr Bendl.

Norsko nabídlo pomoc ve formě antidot

Česká republika obdržela bezplatnou nabídku z Norska týkající se dodávky specifických antidot, které jsou určeny pro léčbu akutních intoxikací metanolem. „Dostává se k nám v množství třiceti kusů. Bylo zařízeno jeho zoficiálnění k dočasnému použití. Z Norska ho dostáváme zdarma na vyzkoušení, jeho cena se pohybuje okolo 200 tisíc korun za jedno podání jednomu člověku,“ informoval dopoledne ministr Leoš Heger. Ministerstvo zdravotnictví povolilo na základě zákona o léčivech dovoz a použití přípravku v České republice.

Další schůzka mezirezortní komise se sejde opět zítra dopoledne na ministerstvu zdravotnictví. Podle ministra Hegera bude také jasně řečeno, jaký postih bude hrozit lidem, kteří opatření nerespektují.

Závěry z mezirezortní operativní porady ze dne 13. září 2012  naleznete na stránkách ministerstva zdravotnictví.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Toxikologického informační středisko

V případě dotazů týkajících se doporučení Toxikologického informačního střediska pro laiky i pro lékaře kontaktujte Sergeye Zakharova na tel. 224 91 92 93, 224 915 402 nebo e-mailem tis@vfn.cz, Sergey.Zakharov@vfn.cz.

Bližší informace jsou na http://www.tis-cz.cz.

Více informací

Ministerstvo zdravotnictví ČR, tel.: 224 972 166 Vlastimil Sršeň, e-mail: tis@mzcr.cz.

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie