Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

15. 8. 2012 16:48

Kriminalita v Česku dlouhodobě klesá

Vláda Petra Nečase dnes projednala zprávu Nejvyššího státního zastupitelství shrnující činnost soustavy státního zastupitelství za rok 2011.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Premiér Petr Nečas po skončení schůze kabinetu označil projednávání tohoto bodu jednání za velmi podnětné a navrhl dnes proto pravidelné projednávání těchto zpráv, které byly dosud členům vlády předkládány pouze jako informativní materiál. „Chceme, aby se vláda těmito zprávami Nejvyššího státního zastupitelství seriózně zabývala, a aby je v budoucnu projednávala případně i Poslanecká sněmovna,“ uvedl premiér.

Z materiálu, který kabinetu předložil ministr spravedlnosti Pavel Blažek a jehož projednávání se účastnil i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, vyplývá, že v loňském roce došlo k postupnému dlouhodobému poklesu kriminality, a to i přesto, že počet stíhaných osob, vůči nimž bylo konáno zkrácené přípravné řízení, mírně narostl.

Dokument ale upozorňuje také na některé závažné problémy. „Tato zpráva poukazuje například na problém přeplněnosti věznic,“ uvedl předseda vlády. Vysoký počet vězňů zapříčinil značný počet odsouzených k trestu odnětí svobody kvůli velkému podílu recidivy.

Nejčastější je majetková trestná činnost

Převažuje nadále majetková trestná činnost. U násilných trestných činů se projevuje narůstající agresivita a brutalita pachatelů. Drogová scéna se zásadně nemění. V oblasti korupce byl sice zaznamenán poněkud vyšší nápad, počet stíhaných osob ale narůstá.

U hospodářské trestné činnosti byly v širší míře zaznamenány případy poškozování finančních zájmů Evropské unie. „To znamená především v oblasti dotací a jednotlivých operačních programů,“ vysvětlil premiér.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie