Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 11. 2008 13:52

Kroky vlády v reakci na nestabilitu na světových finančních trzích

Poskytování úvěrů pro podnikatelskou sféru a domácnosti v České republice není situací na světových trzích ohroženo. Vyplývá to ze závěru setkání premiéra Mirka Topolánka se členy České bankovní asociace ze dne 10. listopadu 2008. Seznamte se se závěrečným komuniké a výběrem zpráv o jednotlivých krocích vlády České republiky v reakci na neklid na světových finančních trzích. Aktualizovaná zpráva.


Komuniké po setkání předsedy vlády Mirka Topolánka s vedením České bankovní asociace 
Obě strany se po diskusi v pondělí 10. listopadu shodly, že:

- domácí banky disponují vysokou bilanční likviditou a dostatečným kapitálem pro pokrytí podstoupených rizik
- současná situace v českém finančním sektoru si nevyžaduje žádné nestandardní kroky, regulace či intervence ze strany vlády
- hlavním úkolem zodpovědných politiků je bránit panice a přičinit se o udržení a posílení důvěry na českém finančním trhu
- největším rizikem pro růst české ekonomiky, které však nelze přímo ovlivnit, je vývoj poptávky ze zahraničí
- vláda a ČBA budou proto vývoj ve finančním sektoru pečlivě analyzovat, a to i s ohledem na vývoj objemu komerčních úvěrů a sazeb a případně konzultovat kroky vedoucí k udržení konkurenceschopnosti domácích podnikatelských subjektů.

Dále premiér Mirek Topolánek ocenil dosavadní úvěrovou obezřetnost domácích bank, financování úvěrové expanze převážně prostřednictvím primárních vkladů a opatření přijímaná ČNB na podporu důvěry na finančním trhu. ČBA kladně přijala racionální přístup české vlády při navrhování opatření k udržení důvěry v českém finančním sektoru. Zástupci bankovního sektoru rovněž zdůraznili, že vládní kroky vedoucí ke stabilizaci veřejných financí výraznou měrou přispěly k makroekonomické stabilitě ČR v době světových finančních turbulencí.

I proto ČBA ujistila premiéra, že turbulence na světových finančních trzích zásadně neohrozí poskytování úvěrů pro podnikatelskou sféru a domácnosti a není ani důvod měnit přísné standardy obezřetnosti bank při úvěrování.
"Na dnešním jednání panoval konsensus, že opatření pro předcházení případného přenosu krize do české ekonomiky jsou účelná. Analýzy příčin a průběhu krize, projevující se v USA a některých zemích EU nicméně ukazují, že ve stále rostoucí české ekonomice není i přes výrazné zpomalení růstu, vhodné hledat riskantní resp. unáhlená řešení,“ upozornil v pondělí 10. listopadu prezident ČBA Jiří Kunert. Ve stejném smyslu se vyjádřil ministr financí Miroslav Kalousek v úterý 11. listopadu: "Jak vypukla finanční krize, vláda ukládá uklidnit vkladatele, byť jsou české banky bezpečné, posílit jistotu vkladatele tím že, posílí částku na 50 tisíc euro novelou zákona o bankách. Co je ještě důležitější, než tato částka, garantuje se, že vklady jsou pojištěny ze sta procent. To znamená odpadá desetiprocentní spoluúčast." 

Ministr financí rovněž reagoval na opoziční návrhy, jejichž účelem je zvýšení garancí. Ministr financí takové návrhy považuje za čistě populistické: "Vyšší garanci by stát musel garantovat ze svých daní, to znamená, že bych musel chtít, aby jste svými vlastními penězi, to je daněmi, garantovali, svoje vlastní peníze v bankách. Jinými slovy, ČSSD požadavkem na neomezené garance chce, aby všichni ti, kteří nemají v bankách více jak 50 tisíc Euro, a to je devadesát sedm procent vkladatelů, ze svých daní kryli vklady těm, kteří více jak padesát tisíc euro mají. To je více než populistické, ale je to také nesociální“.

Související zprávy:

Premiér na summitu Evropské unie zdůvodnil postoj České republiky k nestabilitě na světových finančních trzích (16. 10. 2008)
Vláda jednomyslně schválila zvýšení garancí za vklady v bankách na 50.000 eur (14. 10. 2008)
Premiér se shodl s analytiky, že finanční sektor je zdravý  (13. 10. 2008)
Vláda na mimořádné schůzi projedná návrh zákona reagující na závěry minulé jednání Rady ECOFIN zaměřené na krizi na světových finančních trzích (13. 10. 2008)

Vládní návrh zákona o bankách byl Senátem jednomyslně schválen. Jaké budou další kroky vlády? Komentář premiéra a ministra financí (27. 11. 2008)
Informace předsedy vlády o dopadech světové finanční krize na Českou republiku (přednesl premiér v Poslanecké sněmovně Parlamentu) 2. 12. 2008. Zpráva nabízí zvukový záznam a přepis projevu.

Kroky vlády v reakci na ochlazování ekonmomik států EU: Zvýšení podpory exportu a podnikání (11. 12. 2008)
Ministr financí: Informace, že riskuji dluh 140 miliard je poplašná zpráva (11. 12. 2008)

Vládní návrh zákona o bankách schválila Poslanecká sněmovna v úterý 11. listopadu. Ministr financí Miroslav Kalousek poslance požádal o schválení novely zákona ve zrychleném čtení. "Podle stávající právní úpravy jsou vklady pojištěny na 25 tisíc euro maximálně, ovšem z 90% . Tato novela, která reaguje na jednání Rady ministrů financí, tak zvaný EKOFIN 7. října 2008, navrhuje zvýšit toto pojištění vkladů na 50 tisíc euro a odstranit onu desetiprocentní spoluúčast," uvedl ministr při zahájení mimořídné schůze Sněmovny.

"Dovoluji si připomenout, že to, co zvýší jistotu, že nevznikne panika na přepážkách, byť k tomu není jediný objektivní důvod v České republice, bankovní systém je stabilní, nicméně vyvolaná panika může ohrozit i zcela zdravou banku, není až tolik výše daného vkladu, ale oněch 10 %, to znamená odstranění spoluúčasti. Ta garance, že vklad je pojištěn do výše sta procent, je onen krok, o kterém můžeme diskutovat, do jaké míry je či není systémový, ale v každém případě je to krok, který zvyšuje výrazným způsobem právní jistotu vkladatele. Rozhodne-li se Poslanecká sněmovna tuto novelu schválit, bude do sta procent výše vkladů pojištěno 97 % všech retailových vkladů," upozornil M. Kalousek. O vklad do 1,25 milionu občané nepřijdou ani v případě krachu banky. 
 
Se zněním schválené novely se můžete seznámit na této stránce.
Stanovisko Ministerstva financí České republiky

- Stabilita –
kroky jednotlivých členských států nesmí ohrožovat finanční stabilitu ČS, které jsou krizí zasaženy méně (např. přelévání vkladů do bank ČS, které poskytly neomezené garance)
- Soutěž – instituce ve státech, kde byly vyhlášeny garance by těchto garancí neměly zneužívat k přetahování klientů nebo k navyšování tržního podílu v jiných členských státech.
- Respektuje konsenzus, ke kterému došlo na Ecofinu (zvýšení garancí na EUR 50 000 - vhodný nástroj k posílení důvěry). Ovšem staví se zásadně proti návrhům neomezených garancí jak v čase, tak v jejich výši.

Odpověď na krizi
- Monetární politika v rukou nezávislé ČNB- Zajištění důvěry střadatelů – revize systému pojištění vkladů (zvýšení garance na 50 tis. EUR, zrušení spoluúčasti)
- Fiskální politika- dřívější reformní kroky se ukazují jako prozřetelné- posílením stability veřejných financí nehrozí situace, kterou prožívají některé okolní státy- Aktivní přispívání k diskuzi a tvorbě politiky na úrovni EU  

Více informací nabízí také prezentace v níže připojené příloze.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie