Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 5. 2007 13:47

Legislativní rada doporučila zpřísnit pravidla pro odposlechy

Legislativní rada vlády na včerejším zasedání doporučila ministrům, aby schválili návrh zákona zpřísňující pravidla pro používání odposlechů.

Předloha vypracovaná ministerstvem spravedlnosti předpokládá, že neoprávněně odposlouchávaní lidé by se o tomto kroku policie zpětně dozvěděli a mohli případně žádat odškodnění.

Zákon by měl také výslovně stanovit princip, že odposlech by mohl být nařízen pouze v případě, kdy si policie potřebné informace a důkazy nemůže opatřit jinak.

Lidé, na které stát nasadí odposlechy, by mohli podat k Nejvyššímu soudu žádost o přezkoumání zákonnosti takového postupu. "Občan, jehož práva byla takto porušena, bude moci požadovat od státu zadostiučinění.

Kabinet by měl podle svých legislativců schválit i normu o takzvaných detenčních ústavech pro nebezpečné pachatele, kteří vzhledem k nepříčetnosti sice nejsou trestně odpovědní, ale psychiatrická léčba není pro ně dostačující. Institut vytvářející přechod mezi léčebnou a vězením podle odborníků v Česku chybí. Návrh předpokládá, že detenční zařízení budou spadat pod vězeňskou službu, čímž se má omezit možnost útěku nebezpečných pachatelů na minimum.

Ministr vnitra Ivan Langer předložil legislativní radě změny zákonů, které mají zajistit podmínky pro bezproblémové fungování registrovaného partnerství osob stejného pohlaví. Cílem má být zajistit jednotný výkon státní správy a vytvoření podmínek pro zpracování údajů o registrovaném partnerství, například v evidenci občanských průkazů či evidenci obyvatel.

Na dnešním jednání se ale členové rady se zástupci vnitra dohodli, že ministerstvo návrh stáhne a předloží místo něj dva samostatné zákony, které změní vzájemně související předpisy.

klh čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie