Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 8. 2007 11:19

Legislativní rada vlády schválila novelu zákoníku práce

Legislativní rada vlády se postavila proti novele vodního zákona. Schválila naopak návrh zákona o vyšších státních úřednících, novelu zákoníku práce či věcný záměr zákona o sčítání lidu.

Legislativní rada vlády se na svém včerejším zasedání postavila proti novele vodního zákona, která má citelně omezit soukromé vlastnictví. Stát by totiž podle normy mohl stavět protipovodňové hráze na soukromých pozemcích dřív, než je podle zákona vyvlastní a s majiteli se finančně vyrovná. Dosud platí, že stát musí nejdříve pozemek odkoupit, a teprve potom na něm může stavět. Podle novely navržené ministerstvem zemědělství a životního prostředí by se zavedl nový institut tzv. strpění. "Vlastník pozemku by musel strpět stavbu, to je vlastně tiché vyvlastnění. Dostal by náhradu, ale nedošlo by k vyvlastnění v klasickém slova smyslu," uvedl šéf legislativní rady vlády Cyril Svoboda. Z hlediska ochrany vlastnictví je ale podle něj tento princip nepřijatelný.

Další novela, kterou vládní legislativci projednali se týká vyšších úředníků, kteří pomáhají soudcům od rutinních a administrativních činností. Nyní by mohli nově působit i na státních zastupitelstvích. Norma upravuje také pravomoci vyšších soudních úředníků. Zatímco dosud mohli vykonávat pouze vyjmenované činnosti, nově by zákon stanovil úkony, které dělat nemohou. Novela má výrazně ulehčit justici a zrychlit její práci. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila by bylo ideální mít jednoho vyššího soudního úředníka na dva soudce, to znamená kolem 1500 lidí. Vyšších úředníků pro státní zastupitelství má být méně, maximálně 200 až 300 v dlouhodobém výhledu. Míra administrativních úkonů není totiž taková jako u soudů.

Legislativní vláda předloží vládě také novelu zákoníku práce, která má odstranit technické nedostatky a chyby kodexu. Podle předseda rady Cyrila Svobody se norma záměrně vyhýbá konfliktním tématům a vychází z dohody tripartity.

Dalším bodem, který na svém čtvrtečním jednání rada projednávala byl věcný záměr zákona o sčítání lidu, domů a bytů vypracovaný Českým statistickým úřadem (ČSÚ). Záměr počítá i s tím, že sčítání se částečně odehraje i přes internet. Statistici totiž předpokládají, že kolem roku 2010 by měla mít přístup k počítačové síti zhruba polovina domácností. Podle Cyrila Svobody nastal od posledního sčítání lidu v roce 2001 v oblasti elektronické komunikace mezi úřady a občanem výrazný pokrok, změnila se i legislativa.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie