Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 6. 2018 10:49

Lídři EU dosáhli přelomové dohody v migraci: kvóty jsou minulostí

Před jednáním Evropské rady 28. června 2018.
Před jednáním Evropské rady 28. června 2018.
Hlavy států a předsedové vlád zemí EU dospěli na červnové Evropské radě k zásadní dohodě na dalším postupu EU v migrační politice. Lídři členských států včetně českého premiéra Andreje Babiše rozhodli, že centra na území členských států mají rychle rozhodovat o případném nároku na azyl či návratu nelegálních migrantů do zemí původu a že přebírání migrantů z těchto center bude dobrovolné. Evropská rada se zároveň shodla, že rozpracuje návrh na zřízení záchytných středisek mimo Evropu. Definitivně tak padl koncept povinných kvót na přerozdělení uprchlíků, které Česko dlouhodobě odmítalo.

Dosáhli jsme obrovského úspěchu. Kvóty, které byly tématem téměř čtyři roky, jsou minulostí. Evropa začne pracovat na zřizování středisek mimo EU, kde by se mělo rozhodovat o nároku na azyl. Zároveň budeme nadále bojovat proti pašerákům. Jde o přelomovou dohodu v rámci EU, do které Visegrádská skupina prosadila body, o které jsme dlouhodobě usilovali,“ řekl po jednání předseda vlády Andrej Babiš.

Lídři EU se zároveň shodli na tom, že reformy evropského azylového systému musí být dosaženo konsensem, tedy že se nebude opakovat situace, kdy Česko bylo přehlasováno ve věci kvót. Evropští státníci se rovněž shodli na přitvrzení boje proti pašerákům.

Kromě tématu migrace se Evropská rada věnovala v první den svého zasedání také otázce zdanění. Českému premiérovi se v té souvislosti podařilo prosadit do závěrečné dohody výzvu k urychlenému přijetí opatření pro zlepšení výběru DPH. „Reverse charge je moje dlouhodobá priorita. Kvůli karuselovým podvodům na DPH každoročně přicházíme o miliardy. Díky reverse charge jim budeme moct zabránit,“ uvedl po jednání český premiér.

Evropští lídři se věnovali také obchodní politice a situaci mezi EU a USA ve věci cel. Osmadvacítka zároveň přijala závěry k obranné politice a digitální agendě. Ještě před jednáním Evropské rady se ve čtvrtek odpoledne sešel s premiéry zemí V4 francouzský prezident Macron.

Druhý den summitu budou lídři EU jednat nejprve ve formátu EU27 o vývoji v brexitu, následně se uskuteční eurosummit zemí platících eurem, kterého se jako pozorovatel zúčastní také Česká republika zastoupená premiérem Babišem.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie