Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 6. 2019 16:54

Lídři EU jednali o klimatické politice a obsazení důležitých evropských postů

Premiér se zúčastnil zasedání Evropské rady v Bruselu, 21. června 2019.
Premiér se zúčastnil zasedání Evropské rady v Bruselu, 21. června 2019.
Předseda vlády Andrej Babiš se 20. a 21. června 2019 v Bruselu zúčastnil zasedání Evropské rady. Mezi hlavní témata patřilo obsazení klíčových pozic v unijních strukturách či klimatická politika Evropské unie do roku 2050. Mezi další témata patřilo přijímání nových členských států, Východní partnerství a brexit.

Lídři Evropské unie na zasedání řešili obsazení čtyř klíčových postů v evropských strukturách. Konkrétně hovořili o předsedech Evropského parlamentu, Evropské rady, Evropské komise a prezidentovi Evropské centrální banky. Hlavy států a vlád se zatím na konkrétních jménech nedohodly. Andrej Babiš řekl, že se dají očekávat dlouhé debaty a znovu označil systém spitzenkandidátů za nepřijatelný. Otázkou nadále zůstává i to, zda se mají funkce obsazovat jednotlivě či společně. Diskuse bude pokračovat na mimořádném jednání v neděli 30. června 2019.

Zazněly různé názory. Pro nás je důležité, aby to byl někdo, kdo rozumí našemu regionu, chápe naše pozice a aby jen nekritizoval naše pozice či přístup, například ke klimatu. Znovu se setkáme a je důležité, aby se Evropská unie domluvila předtím, než zasedne parlament,“ uvedl Andrej Babiš.

Dalším tématem jednání byla klimatická politika Evropské unie. Představitelé Unie si již dříve dali za cíl mít do roku 2050 nulové emise. Podle předsedy vlády je naprosto zásadní možnost jednotlivých států rozhodovat si o vlastním energetickém mixu.

Klimatická politika byla stěžejní bod. Debata byla dlouhá a ostrá. Vystoupil jsem tam, několikrát jsem argumentoval skutečně konkrétními čísly. Jak Evropa snižuje emise, jak se zbytek světa nesnaží, že v Evropě zavíráme elektrárny s efektivitou 43 % a ve světě jsou podstatně horší elektrárny, které mají vysoké emise. Myslím, že si někteří ani neuvědomují, co to znamená mít nulové emise. Vidím v tom ohrožení našeho průmyslu, a proto k tomu musíme přistupovat obezřetně, abychom neohrozili naše hospodářství, naši zaměstnanost,“ přiblížil Andrej Babiš jednání členských zemí.

Státníci také přijali závěry k zahraniční politice. Úspěchem je dle premiéra text na podporu Východního partnerství, kde má Česká republika silné zájmy. Lídři se mimo jiné shodli na závěrech vyšetřování sestřelení letu MH17 a schválili prodloužení sankcí vůči Rusku. Politici v závěrech zmínili i mírové předání moci Moldavsku, spolupráci s Afrikou či nelegální tureckou těžební aktivitu v kyperských výsostných vodách. Premiér Andrej Babiš také vystoupil v otázce rozšíření členské základny Evropské unie o Severní Makedonii a Albánii a apeloval na nutnost zahájení přístupových jednání. Krátce se diskutovalo i o brexitu. Evropská unie čeká, s čím přijde nový premiér Spojeného království. Prioritou pro EU stále zůstává spořádaný brexit.

V rámci eurosummitu se premiér zúčastnil jednání o eurozóně. K samotnému sdílenému rozpočtu je ovšem kritický. Podle něj je důležité, aby státy mimo eurozónu do rozpočtu nepřispívaly a neručily za něj.

Zasedání rady tradičně předcházelo setkání lídrů V4. Premiér při té příležitosti z rukou slovenského předsedy vlády Petera Pellegriniho symbolicky převzal předsednictví Visegrádské skupiny. Mottem českého předsednictví bude „V4 Reasonable Europe“. Během předsednictví, které oficiálně odstartuje 1. července, bude ČR prosazovat racionální, pragmatický a konstruktivní přístup k aktuálním výzvám zemí V4 i Evropy. Více informací v tiskové zprávě.

Andrej Babiš se v rámci návštěvy Bruselu mimo jiné setkal s hlavním evropským vyjednavačem pro brexit Michelem Barnierem či předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. S politiky hovořil o obsazení klíčových postů v evropských strukturách či rozšíření členské základny Evropské unie.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie