Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

22. 6. 2017 17:15

Lídři EU jednali o krocích k posílení evropské bezpečnosti a podmínkách přesídlení unijních agentur z Velké Británie

Jednání Evropské rady, 22. června 2016. Zdroj: Evropská rada.
Jednání Evropské rady, 22. června 2016. Zdroj: Evropská rada.
V Bruselu se 22. června 2017 uskutečnil první jednací den Evropské rady. Hlavy států a předsedové vlád zemí EU dnes diskutovali o spolupráci v oblasti vnitřní a vnější bezpečnosti a o vnějších vztazích EU. Následně se evropští státníci sešli ve formátu EU27 a řešili postup ve vyjednávání brexitu a podmínky kandidatury členských států na přesídlení unijních agentur z Velké Británie.

Lídři členských států EU na dnešním zasedání Evropské rady hovořili o konkrétních krocích pro posílení vnitřní bezpečnosti Unie. V budoucnu má ke zvýšení evropské bezpečnosti přispět systém vstupu/výstupu, který bude registrovat cestující při překračování vnějších unijních hranic. Důležitým opatřením bude také systém pro cestovní informace a povolení ETIAS, který umožní bezpečnostní kontrolu lidí cestujících do EU ještě před jejich příjezdem.

„Česká republika jednoznačně podporuje všechna opatření, která posílí ochranu vnější hranice EU a zvýší bezpečnost našich občanů. Musíme přitvrdit v boji proti teroristům, včetně radikalizace na internetu,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Evropští státníci se dnes věnovali také tématu vnější bezpečnosti a obrany. Navázali přitom na konferenci o bezpečnosti a obraně, která se uskutečnila v Praze 9. června. Na dnešním jednání se evropští partneři shodli na tom, že v řádu měsíců dojde k aktivaci tzv. stálé strukturované spolupráce. Tento nástroj umožní intenzivní spolupráci členských států s cílem vybudovat schopnosti pro vedení náročných společných misí. Dále lídři EU rozhodli o společném financování tzv. bojových uskupení EU (Battlegroups).

„Jsem velmi rád, že se nám podařilo přesvědčit ostatní členské státy o důležitosti Battlegroups. Ty existují již mnoho let – společná visegrádská jednotka byla v pohotovosti minulý rok – ale doposud bylo velmi složité je použít. To se nyní změní,“ komentoval předseda vlády.

Evropská rada dnes rovněž zdůraznila potřebu podpory evropského obranného průmyslu. Přivítala návrh Evropské komise na zřízení Evropského obranného fondu. Dle závěrů dnešního jednání bude podpora zaměřena také na malé a střední podniky. Ty hrají významnou roli v českém obranném průmyslu.

Závěrečná část jednání patřila schůzce ve formátu EU-27. Lídři sedmadvacítky diskutovali o prvních jednáních mezi EU a Velkou Británií, která byla zahájena začátkem tohoto týdne. Zároveň se shodli na stanovení podmínek pro volbu nových sídel unijních agentur, které se nyní nacházejí v Londýně. Česká republika dlouhodobě avizuje svůj zájem o Evropský orgán pro bankovnictví (EBA). Svou kandidaturu vláda předloží do konce července.

Evropská rada bude pokračovat zítra jednáním lídrů EU o hospodářských otázkách a migraci. Ještě před tím se uskuteční setkání premiérů zemí Visegrádské skupiny s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie