Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 7. 2007 3:15

Logo pro české předsednictví má být jednoduché, moderní, důvtipné

Úřad vlády dnes oficiálně vyhlásil veřejnou soutěž na výběr loga pro české předsednictví EU v první polovině roku 2009. Symbol má být jednoduchý, elegantní, moderní, originální i důvtipný.

Zájemci mohou své náměty zasílat do konce října, uvedl na tiskové konferenci vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. Odborná komise v prvním kole vybere maximálně pět soutěžních návrhů, o vítězi definitivně rozhodne na přelomu roku premiér. Vítěz obdrží 50.000 korun.

Do výběrového řízení se mohou zapojit všichni, kteří splní podmínky soutěže, zejména pak profesionální grafici a designeři nebo studenti těchto oborů.

Logo je základem jednotné vizuální prezentace právě předsedající země sedmadvacítky. Mělo by působit přátelským a přívětivým dojmem a spojovat prvek český a evropský nebo zobrazovat specifičnosti a výjimečnosti České republiky v rámci EU. Návrhy mohou též reflektovat hlavní motto českého předsednictví „Evropa bez bariér“.

Objevuje se například na tiskovinách, pozvánkách či suvenýrech. Členské země pro svá loga často využívají například barvy svých vlajek a součástí grafického zpracování obvykle bývá i letopočet. Takovou formu zvolilo například Německo. Také Itálie využila v logu své standarty a spojila ji s modrožlutou vlajkou Evropské unie. Irsko zase využilo svého národního symbolu harfy.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie