Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 2. 2009 10:23

M. Kocáb: Shoda pro hledání účinnějších postupů

Ministr diskutoval se zástupci města a občany Kolína o nespokojenosti s řešením sociálních problémů.

Diskuzi u kulatého stolu, která se konala 9. února, domluvil ministr M. Kocáb s kolínským starostou Jiřím Buřičem jako reakci na to, že místní studenti chtěli demonstrovat nespokojenost s málo efektivním řešením sociálních problémů ve městě a ve státě.

Představitelé studentů na jednání vystoupili s výzvou, aby stát lépe a efektivněji řešil problémy soužití zejména v oblastech ohrožených sociálním vyloučením. Ministr pro lidská práva a menšiny jim nabídl spolupráci a ocenil jejich občansky aktivní přístup a také, že se nakonec rozhodli k dialogu.

Město a sdružení Prostor realizují program sociální práce v sociálně vyloučené lokalitě již dva roky. Podle všech zúčastněných se program osvědčil. Nově od listopadu 2008 také odstartoval program tzv. komunitní práce, který počítá se zapojení místních lidí do řešení problémů. V místní samosprávě byla zavedená role „domovníka“ – osoby s formální mocí vybraný z lidí z komunity, která má pravomoci zastupovat zájmy všech lidí žijících na dané adrese vůči městu.

„Vláda bude podporovat diskusi, řešení plynoucí ze spolupráce místních obyvatel, komunitní práci a sociální asistenci. Také pan premiér považuje udržení dobrých vztahů ve městech a prevenci extremismu za svou prioritu,“ řekl po skončení kulatého stolu pro novináře ministr M. Kocáb.

"Shodli jsme se, že veřejné manifestace, pochody a "monitorování" řešení nepřinesou, zatímco otevřená a opakovaná debata nám dává možnosti hledání účinnějších postupů. Kolín se může stát dobrým příkladem, jak řešit problém po dobrém. Je to další šance,“ dodal Kocáb.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie