Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

20. 10. 2010 18:21

Maďarský premiér: Musíme zavádět brutální daně, abychom snížili dluhy

Maďarský premiér Viktor Orbán přijel za českým premiérem Petrem Nečasem.

Oba premiéři mluvili o současné finanční situaci v Maďarsku, energetice nebo o nadcházejícím předsednictví Maďarska v Radě EU.

„Co se dělo za poslední léta v Maďarsku, to je katastrofální. Zadlužení 80 procent. Pokazili jsme svůj ekonomický růst, čím dál méně se u nás rodí dětí. Nyní musíme snížit státní dluh, snížit paralelně deficit státního rozpočtu, iniciovat ekonomický růst a to musíme trvale tento růst udržet,“ vypočítal nutné kroky maďarský premiér Viktor Orbán.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Podle maďarského předsedy vlády nyní provádějí zvláštní experiment. „Zavádíme brutální daně pro banky, energetický sektor, pro velké obchodní sítě. Musíme na druhou stranu snížit daně, které odvádějí některé společnosti, zainteresovat lidi, aby pracovali. Musím zavést rovnoměrnou daň a přitom musíme zachovat důvěru investorů a přilákat do Maďarska další nové investice. My Maďaři děláme věci, které jsou nemožné a to je moje politika,“ dodal Orbán.

V Maďarsku museli kvůli vysokým dluhům například snížit počet členů parlamentů na polovinu, snížit počet zastupitelů v městech a obcích, snížit o polovinu počet ministerstev, radikálně změnit řízení státu a nyní chtějí změnit zdravotní a školský systém.

„Vyměnili jsme si vzájemné názory a postoje, které se týkají vývoje posílené ekonomické spolupráce. Obě dvě země mají podobné pozice k daňové harmonizaci, nechceme sjednocování daní, máme podobné názory, co se týká národních rozpočtových politik. Nechceme, aby národní vlády byly pošťákem Evropské unie. Nechceme, aby musely vlády předkládat do parlamentu unijní návrhy rozpočtů,“ dodal český premiér Petr Nečas.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie