Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

27. 2. 2009 16:01

Mezinárodní banky poskytnou pomoc střední a východní Evropě

Ve dvouletém plánu EBRD nabídne 6 mld. Euro pro finanční sektor a to v letech 2009-10, EIB nabídne střední a jižní Evropě 11 mld. Euro a Světová banka dává nabídku 7,5 mld. Euro.

Evropská investiční banka dnes vydala zprávu, že Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD), Evropská investiční banka (EIB) a Světová banka poskytnou finančním institucím střední a východní Evropy, a to až ve výši 24,5 miliardy eur (přibližně 686 miliard korun. Podle zprávy jde také o banky, které půjčují peníze podnikům.

Zprávy mluví o tom, se jedná o širokou a koordinovanou podporu ze strany mezinárodních finančních institucí na umožnění půjček ze strany privátních bankovních skupin reálné ekonomice na pomoc malých středním podnikům. Finanční pomoc je směřování na cenné papíry, dluhové financování, úvěry a zajištění rizik.

"Instituce pracují společně, aby nalezly praktická, efektivní a včasná řešení krize ve východní Evropě. Zasahujeme, protože máme za tento region speciální zodpovědnost a protože to má hospodářský smysl. Během mnoha let byla integrace Evropy zdrojem prosperity a výhod. Nyní nesmíme připustit, aby se tento proces obrátil," uvedl šéf EBRD Thomas Mirow.

Více v anglické verzi.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie