Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

9. 12. 2013 8:59

Mezinárodní den proti korupci

Už desátým rokem připadá na 9. prosinec Mezinárodní den proti korupci. Poprvé byl vyhlášen v roce 2003 Organizací spojených národů při příležitosti otevření univerzální mezinárodní smlouvy o potírání korupce Úmluvy proti korupci k podpisu. Česká republika tuto významnou úmluvu podepsala dne 22. dubna 2005 a ratifikovala dne 29. listopadu 2013 uložením ratifikační listiny u depozitáře – generálního tajemníka OSN.

Cílem této každoroční připomínky je zvýšit povědomí veřejnosti o fenoménu korupce a informovat o možných nástrojích, kterými je možné s ním účinně bojovat. K tomu slouží také portál www.korupce.cz, na kterém jsou dostupné stěžejní informace včetně relevantních podkladů. Systematický boj s tímto negativním jevem je v České republice realizován od roku 1999, kdy byl schválen Vládní program boje proti korupci v České republice, přičemž aktuální návrhy nových opatření jsou obsaženy ve Strategii vlády v boji s korupcí na období let 2013 a 2014.

I přes skepsi veřejnosti je boji s korupcí v České republice věnována vysoká pozornost. Dle Indexu vnímání korupce, který každoročně zpracovává nestátní nezisková organizace Transparency International, se Česká republika umístila v roce 2013 na 57. místě, a to ze 177 zemí světa. Index však nebere v potaz konkrétní míru páchání korupčních trestných činů a odráží pouze subjektivní vnímání tohoto celospolečenského jevu veřejností.

„Osobně nepochybuji o tom, že se pozice České republiky v příštích letech významně zlepší. Budou-li například prosazena a plně implementována protikorupční opatření, která již dnes jsou součástí vládní protikorupční strategie, vidím posílení protikorupčního klimatu ve společnosti jako velmi reálné. Významným aspektem, který ovlivňuje vnímání korupce v České republice, je rovněž důvěryhodná deklarace zájmu na boji s korupcí českou politickou reprezentací, která je doprovázena konkrétními praktickými kroky s hmatatelnými výsledky namísto prázdných proklamací,“ komentuje výsledek indexu CPI za rok 2013 Eva Kyzourová, ředitelka Odboru pro koordinaci boje s korupcí Úřadu vlády ČR.

Součástí řady protikorupčních aktivit je mimo jiné intenzivní příprava novely služebního zákona, příprava rezortních interních protikorupčních programů, systematické hodnocení korupčních rizik většiny právních předpisů, které zvýší transparentnost práce ústředních státních orgánů. Dále se například podařilo prosadit téma boje s korupcí do rámcových vzdělávacích programů pro základní vzdělávání a střední vzdělávání, byla vytvořena speciální školení pro úředníky, orgány činné v trestním řízení, příslušníky a zaměstnance Celní správy ČR či Vězeňské služby ČR, intenzivně se pracuje na plnění úkolů souvisejících s tématem otevřených dat nebo odčerpávání majetku, který pochází nebo je vysoce pravděpodobné, že by mohl pocházet z trestné činnosti. Dále byla přijata novela tiskového zákona zavádějící opatření proti zneužívání radničních periodik či zákon o některých opatřeních ke zvýšení transparentnosti akciových společností řešící problematiku anonymních akcií.

Za přispění iniciativy Rekonstrukce státu došlo k předložení poslaneckých návrhů, které mají za cíl například rozšířit pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu i o kontrolu hospodaření s majetkem územních samosprávních celků, veřejných institucí a právnických osob, v nichž má ČR nebo územní samosprávný celek majetkovou účast, či více zprůhlednit legislativní proces novelou zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie