Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

9. 5. 2022 10:23

Mimořádné příležitosti prohlédnout si Hrzánský palác využilo v rámci dnů otevřených dveří 727 návštěvníků

Úřad vlády zpřístupnil na Den vítězství Hrzánský palác veřejnosti, 8. května 2022.
Úřad vlády zpřístupnil na Den vítězství Hrzánský palác veřejnosti, 8. května 2022.
Jen čtyřikrát se v letošním roce otevře veřejnosti Hrzánský palác, historická reprezentační budova na pražských Hradčanech, která je ve správě Úřadu vlády ČR. První příležitost měli Pražané a návštěvníci hlavního města na státní svátek Den vítězství v neděli 8. května a využilo ji 727 zájemců.

Hrzánský palác v Loretánské ulici na Hradčanech byl v minulosti sídlem významných šlechticů, sloužil jako probošství svatovítské kapituly i jako ateliér význačné malířské školy. Nádherná díla tu vytvořil například Jan Slavíček. Nyní je objekt využíván k reprezentačním účelům předsedy vlády i jako náhradní sídlo české vlády.

Kromě interiérů a netradičních výhledů na malostranské střechy si návštěvníci během komentované prohlídky mohli poprvé prohlédnout také čerstvě zrekonstruovanou historickou tapiserii Verdura s volavkami z druhé poloviny 17. století. Úřad vlády ČR investoval do opravy této vzácné historické památky bezmála 700 000 korun, a přispěl tak k záchraně kulturního dědictví pro další generace. Tapiserie je zapsaná v Seznamu kulturních movitých památek a byla umístěna ve Vyhlídkovém sále.

Další příležitost prohlédnout si Hrzánský palác budete mít v sobotu 6. srpna. Kompletní přehled dnů otevřených dveří Úřadu vlády naleznete na /cz/media-centrum/aktualne/urad-vlady-v-roce-2022-zpristupni-verejnosti-veskere-sve-historicke-objekty-195459/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie