Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 1. 2009 7:43

Ministerská trojka EU-JAR: první Trojka českého předsednictví

Pásmo-Gaza-satelitní-mapa
Pásmo-Gaza-satelitní-mapa
Předseda rady ministrů zahraničních věcí EU Karel Schwarzenberg se 16. ledna 2009 zúčastní jednání ministerské Trojky EU - Jihoafrické republiky v Kleinmondu poblíž Kapského Města.

Ministerská trojka EU – JAR: první Trojka českého předsednictví

Jedná se o první ministerskou Trojku předsednictví České republiky v Radě EU. Tento formát politického dialogu vychází z tzv. Strategického partnerství EU-JAR zahájeného v listopadu 2006. Ministerská trojka EU - JAR se koná pravidelně za každého předsednictví.

Plenárního zasedání Trojky se zúčastní jihoafrická ministryně zahraničních věcí Nkosazana Dlamini- Zuma a komisař EU pro rozvoj a humanitární spolupráci Luis Michel.

Mezi hlavní témata bude patřit Společná strategie Afrika-EU, spolupráce mezi EU a JAR v oblasti energetiky, globální finanční krize, potravinová bezpečnost, životní prostředí/klimatické změny, jednání o Dohodě o hospodářském partnerství (tzv. EPA) mezi EU a Jihoafrickým rozvojovým sdružením (SADC) a bezpečnostní situace na africkém kontinentu.

Na ministerské Trojce bude také projednáno uspořádání prvního jednání mezi Výborem EU pro mír a bezpečnost (PSC) a JAR a prvního zasedání Fóra pro dialog o energii EU-JAR v době českého předsednictví.

Datum: 16.1.2009

Místo: Kleinmond – Jihoafrická republika

Kategorie: Trojka EU – JAR na ministerské úrovni

Téma: Vnější vztahy

Informace pro novináře: Akreditace na e-mailu: masangod@foreign.gov.za nebo pillaim@foreign.gov.za. Novinářské průkazy s sebou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie