Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

9. 10. 2007 9:50

Ministerstvo financí hodlá zvýhodnit nákladní vozidla mladší tří let

MF předkládá do vnějšího připomínkového řízení novelu zákona o silniční dani, jejíž hlavním cílem této novely je zavedení systému snižování sazeb daně pro vozidla šetrnější k životnímu prostředí.

Nákladní vozidla mladší tří let dostanou od příštího roku 48procentní slevu na silniční dani. O 40 procent méně, než činí základní sazba, budou platit vozy mladší šesti let a starší než tři roky.

"Smyslem toho je donutit české podnikatele, aby obnovovali vozový park, aby používali modernější motory se sníženými emisemi," uvdl náměstek miniostra financí Tomáš Zídek.

Změnou oproti současné úpravě je především provázání daňové úlevy se stářím vozidla. Dosud byla každá sleva ze silniční daně spojena s konkrétní normou Euro bez ohledu na stáří vozu.

Podle nařízení Evropského parlamentu se pro nová vozidla počítá od roku 2009 s normou Euro 5; ještě přísnější Euro 6 budou muset automobilky začít plnit od roku 2014.

Navrhovaná novela zákona počítá také s úplným osvobozením od plateb silniční daně pro některá podnikatelská odvětví. Osvobozeny budou pouze malé nákladní vozy mezi 3,5 a 12 tunami.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie