Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 12. 2009 12:03

Ministerstvo odkoupilo pozemky pro památník romským obětem

Ministryně školství podepsala smlouvu o koupi pozemků pro památník romským obětem v Hodoníně u Kunštátu

Ministryně školství Miroslava Kopicová podepsala smlouvu za 20 milionů korun o koupi areálu v Hodoníně u Kunštátu, kde se za druhé světové války nacházel internační tábor pro Romy.

V příštím roce se za 70 milionů korun promění tento areál v památník romským obětem holocaustu a školicí středisko. Stálou expozici by mělo vytvořit brněnské Muzeum romské kultury, které je držitelem ceny Gypsy Spirit 2009. Ministerstvo školství bude zajišťovat vzdělávací činnosti centra. Zřídilo k tomuto účelu obecně prospěšnou společnost. Realizací projektu byl pověřen tajemník kabinetu ministryně školství Radan Večerka.

Vyjednávání o koupi areálu zahájil letos na jaře ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Projekty Obnovy pietních míst spojených s romským holocaustem, které má jeho resort na starosti, v příštím roce kromě vzniku památníku v Hodoníně počítá i se zpřístupněním pietního místa v Letech u Písku, kde rovněž sídlil sběrný a internační tábor. Výše nákladů na projekt by měly dosáhnout 120 milionů korun.

Ministr pro lidská práva Michael Kocáb připomněl důležitost připomínání památky obětí židovského i romského holocaustu: „Je nutné mít na paměti, že i přes to, že druhá světová válka skončila před 65 lety, objevují se ve společnosti tendence, které tragédii genocidy Romů i Židů zlehčují, nebo je dokonce neuznávají. Proti těmto tendencím je nutné zásadně vystoupit a projevit dobrou vůli památku obětí důstojně připomínat. Úprava pietních míst bude také vzpruhou pro tisíce Romů, již jsou často spojováni v podstatě pouze s určitými negativnímu jevy. Jsem upřímně rád za to, co Topolánkova a Fischerova vláda činí pro posílení identity Romů a sounáležitosti s pohnutými dějinami jejich národa.“

Hodonínský tábor byl v provozu od srpna 1942 do prosince 1943. Nacisté tam věznili celkem 1396 lidí, z nichž 207 na místě zahynulo, nejčastěji na zápal plic, tuberkulózu, skvrnitý a břišní tyfus. Více než tisíc z nich bylo převezeno do oncentračního tábora v Osvětimi. Památku obětem tragédie připomíná pouze kříž v lese, na místě bývalého tábora stojí rekreační středisko. Z původního romského tábora zbyla poslední stojící budova, která nyní slouží jako restaurace. V plánovaném pietním areálu zůstane jako jediná stát, ostatní budovy přijdou zbourat.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie