Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 3. 2008 18:07

Ministerstvo zahraničí odsoudilo vylepování karikatury proroka Mohameda v Brně

Dnes (19.3.) se v Brně objevily desítky plakátů s karikaturou proroka Mohameda od dánského karikaturisty.

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky vydalo k tomuto incidentu prohlášení, ve kterém rozhodně odsuzuje „veškeré akce urážející náboženské cítění jakékoliv skupiny obyvatel, a zejména takové, které vedou k podněcování náboženské, rasové nebo etnické nenávisti.“ Dále se v prohlášení uvádí, že veřejná vystoupení, která jsou vedena snahou náboženskou nenávist podněcovat nebo k tomu mohou zjevně vést, nelze obhajovat odvoláváním se na svobodu slova a projevu.
„Prorok Mohamed ve své době žádnou bombu neznal, je to čistý výsměch, a takové plakáty jsou proto podle mě projevem netolerance a agresivity těch, kteří je vylepili,“ uvádí se v prohlášení vyjádření ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga. „Považuji za smutný fakt, že v českém národě se něco takového objevilo. Nemá to co dělat se svobodou slova,“ uvedl dále ministr. Reagoval tím na slova, která brněnský plakát s karikaturou doplňují: „Svoboda není zadarmo“ a nachází se zde také podpis: „Přátelé svobody slova“.
Karikaturu zobrazující proroka Mohameda, který má na hlavě místo turbanu bombu se zapáleným doutnákem a dalších 11 kreseb zveřejnil namešita v Brně podzim 2005 dánský deník Jyllands Posten a publikovaly je deníky a internetové servery v mnoha zemích světa. Kurt Westergaard, 73letý karikaturista, jeden z dvanácti autorů a jeho 66letá žena Gitte mají policejní ochranu a dodnes se skrývají. Radikální muslimové považují tyto karikatury za útok na islám a za pohrdání muslimy.
Letos tomu bude deset let, co byla postavena ve Vídeňské ulici mešita (viz. fotografie), v níž se k modlitbám schází 120 věřících.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie