Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 9. 2007 8:29

Ministerstvo zahraničí přijalo delegaci Kongresu USA

V pátek dopoledne přijal 1. náměstek ministra zahraničních věcí a hlavní český vyjednavač v otázce zapojení České republiky do amerického systému protiraketové obrany Tomáš Pojar delegaci Kongresu.

V čele americké delegace, kterou přijal také premiér Mirek Topolánek, místopředseda vlády Alexandr Vondra či čeští poslanci, je demokratka Ellen Tauscher, předsedkyně podvýboru pro strategické síly ve Sněmovně reprezentantů. Tento výbor má v dolní komoře amerického Kongresu klíčovou roli v debatách o budoucnosti systému protiraketové obrany, a to včetně schvalování jeho financování. Členy delegace jsou dále republikánský kongresman Michael Turner a demokrat Jim Cooper.

Jednání bylo zaměřené zejména na otázku rozšíření amerického systému protiraketové obrany na evropské území. Obě strany se shodly na potřebě nedělitelnosti bezpečnosti v rámci NATO, a tedy na potřebě významnějšího zapojení Severoatlantické aliance. Zásadní potvrzení tohoto trendu se očekává od summitu NATO v Bukurešti v dubnu příštího roku. „Mám ze setkání velmi dobrý pocit.Výrazně jsme se shodli na důležitosti budování systému protiraketové obrany i na nezbytnosti budoucího propojování obranných systémů v rámci NATO. Od amerických kongresmanů jsme také slyšeli jednoznačné ujištění, že podpora budování systému protiraketové obrany jde v Kongresu napříč politickými stranami,“ uvedl po přijetí americké delegace náměstek Tomáš Pojar.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie