Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

28. 1. 2009 16:25

Ministr Jiří Pospíšil přijat papežem Benediktem XVI.

Jako zástupce české vlády předal ministr spravedlnosti v rámci generální audience papeži Benediktu XVI. oficiální dar české vlády a dopis od předsedy vlády ČR.

Papež Benedikt XVI. dnes v rámci generální audience přijal ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. V závěru audience ministr předal Jeho Svatosti dar české vlády a dopis od premiéra Mirka Topolánka.

„Osobně si velmi vážím toho, že se mi jako zástupci Vlády ČR i jako ministru spravedlnosti dostalo cti setkat se s papežem. Audience byla vedena v mimořádně přátelském duchu. Byl jsem poctěn, že mohu předat tak vzácný dar, jakým je klenot francouzského výtvarného umění „Horae Principii de Rohan“,“ konstatoval Jiří Pospíšil. Zároveň také vyjádřil potěšení nad tím, že Jeho Svatost v tomto roce přijede do České republiky.

Darem, který ministr spravedlnosti předal papeži při příležitosti českého předsednictví v Radě Evropské unie, je faksimile knihy krátkých modliteb z 15. století. Originál této vzácné modlitební knížky zvané „Horae Principii de Rohan“ neboli „Kniha hodinek knížete Rohana“ patří mezi klenoty duchovní literatury Národní knihovny v Praze. V osobním dopise předseda vlády podporuje úsilí papeže v boji za lidská práva a demokracii ve světě. Připomíná také význam letošního roku pro Česku republiku jako předsednickou zemi Evropské unie, výročí dvaceti let od pádu železné opony a pěti let od rozšíření Evropské unie.

Papež Benedikt XVI. dar ocenil a uvedl:. „Vkládám naděje do českého předsednictví a věřím, že přinese pokrok. Velice se těším na návštěvu České republiky.“

V rámci dvoudenní pracovní návštěvy Městského státu Vatikán a Svatého stolce se dnes Jiří Pospíšil setkal s J.Em. kardinálem Giovanni Lajolem, předsedou vlády Městského státu Vatikán, a s J.Em. kardinálem Renato Raffaelem Martinem, předsedou Papežské rady pro spravedlnost a mír. Přijme ho rovněž Mons. Dominique Mamberti, sekretář Svatého stolce pro vztahy se státy. Ministr také uctil památku kardinála Josefa Berana a položil kytici na jeho hrob v podzemí Baziliky svatého Petra. Zítra se ministr spravedlnosti setká s Mons. José Maria Serrano Ruizem, předsedou apelačního soudu Městského státu Vatikán, s Mons. Francesco Coccopalmerim, předsedou Papežské rady pro interpretaci legislativních textů, a na závěr s J.Em. kardinálem Ennio Antonellim, předsedou Papežské rady pro rodinu.

Se zástupci Městského státu Vatikán a Svatého stolce ministr Jiří Pospíšil diskutuje o koncepci lidské důstojnosti a lidských práv, které jsou základem legislativních změn v České republice, zvláště nového trestního zákoníku a návrhu občanského zákoníku, a také o posledním vývoji rodinného a dědického práva na evropské úrovni. „Myslím si, že katolická církev i neziskové organizace mohou významně pomoci při integraci osob, které vykonaly trest odnětí svobody, zpět do společnosti,“ uvedl na závěr Jiří Pospíšil.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie