Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 10. 2007 0:12

Ministr zahraničí Schwarzenberg nominuje Nicholase Wintona na Nobelovu cenu za mír

Ministr zaharničních věcí Karel Schwarzenberg nominuje sira Nicholase Wintona na Nobelovu cenu za mír. Oznámil to na dnešním setkání s Wintonem, který se v Praze účastní konference Fórum 2000.

Dnes osmadevadesátiletý sir Nicholas Winton v roce 1939 zachránil před téměř jistou smrtí 669 československých dětí, když je přes tehdy hitlerovské Německo převezl do Velké Británie. „Neohrožená mise sira Nicholase nám nikdy nedá zapomenout, že souboj dobra se zlem bude trvat navěky,“ uvedl ministr ve svém proslovu.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg podpořil iniciativu českých studentů, kteří nasbírali již více než 30.000 podpisů pod žádost, aby předválečný zachránce několika set československých dětí obdržel Nobelovu cenu za mír. Ministr již kvůli tomu poslal výboru pro udělování ceny dopis. Fóra se kromě diplomatů z několika zemí zúčastnili také někteří lidé, kteří díky Wintonovi válku v dětském věku přežili.

V Kongresovém centru vystoupil ministr Schwarzenberg v zastoupení Vlády České republiky. „Odkaz činů sira Wintona inspiruje mladou generaci, a, mnohem určitěji, generace, které přijdou po ní.“

Sir Winton bude v Česku asi týden. Měl by se setkat také s prezidentem Václavem Klausem a zavítat na jih Čech. Astronomové na observatoři v Kleti totiž po něm již dříve pojmenovali planetku. Winton před válkou zachránil 669 českých dětí tím, že zorganizoval vlakové transporty z Prahy do Británie. Pro všechny děti musel zajistit od Němců povolení k výjezdu, od Britů povolení ke vstupu, přijetí v britské rodině a složit padesátilibrovou kauci. Zachránění mají na 5000 potomků. Královna Alžběta II. Wintona povýšila do rytířského stavu. V Británii už dostal nižší vyznamenání v roce 1993. V roce 1998 mu byl udělen Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

Jméno nového nositele Nobelovy ceny za mír bude v norském hlavním městě Oslo zveřejněno již v pátek. Na Nobelovu cenu za mír bylo letos nominováno celkem 181 kandidátů. Mezi těmi, jimž je věnována největší pozornost, je bývalý americký viceprezident Al Gore, jenž se po svém odchodu z vrcholné politiky věnuje kampaním na ochranu životního prostředí. Norské sdělovací prostředky v minulých dnech uvedly, že mezi navrženými osobnostmi je i boxerská legenda 60. let Muhammad Ali. Ali, který trpí Parkinsonovou chorobou, bojuje v rámci OSN za práva dětí v různých částech světa. Nobelovy ceny budou čerstvým nositelům předány ve Stockholmu a v Oslo 10. prosince.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie