Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

15. 1. 2015 15:19

Ministr Zaorálek odstartoval novou fázi koordinace zahraniční politiky

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek dnes předsedal přípravnému setkání k plánovaným pravidelným schůzkám o koordinaci zahraniční politiky. Odstartoval tak novou fázi koordinace zahraniční politiky mezi nejvyššími ústavními činiteli České republiky, kterou inicioval předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Navrhovaný formát zahrnuje prezidenta republiky, předsedy obou komor Parlamentu ČR, předsedu vlády ČR a ministry zahraničí a obrany. Dnešního přípravného setkání se spolu s ministrem zahraničí zúčastnili zástupci Kanceláře prezidenta republiky, Úřadu vlády ČR, Ministerstva obrany, Senátu PČR a Poslanecké sněmovny PČR.

Cílem pravidelných setkání mezi nejvyššími ústavními činiteli by měla být efektivnější spolupráce při zvládání významných milníků v oblasti zahraniční politiky. Pravidelná koordinace zahraniční politiky by měla předcházet interpretačním nedorozuměním, která mohou vést k menší srozumitelnosti pozic ČR v zahraničí.

Svět kolem nás se dynamicky vyvíjí. Nedávné teroristické útoky ve Francii, situace na Blízkém východě a na Ukrajině jsou výzvy, na které musíme reagovat, efektivní zahraniční politiku potřebujeme více než kdy jindy,“ uvedl ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, který pracovnímu setkání předsedal. „Nejvyšší ústavní činitelé hrají významnou roli při reprezentaci a prosazování zájmů České republiky. Větší koordinace bude pro ČR přínosná mimo jiné i v oblasti ekonomické diplomacie,“ dodal šéf české diplomacie.

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka inicioval tento formát při své prosincové schůzce s prezidentem Milošem Zemanem s tím, že takovýto formát pravidelných schůzek bude užitečný pro všechny zúčastněné strany. K dnešnímu přípravnému setkání řekl: „Zájmem České republiky je vystupovat v zahraničně-politických otázkách jednotně, což umožňuje lépe prosazovat naše národní zájmy a být čitelnými partnery.“

Setkání na nejvyšší úrovni by měla probíhat třikrát do roka. Kromě toho by se měli scházet zástupci výše zmíněných institucí k pravidelným konzultacím jednou za dva měsíce.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie