Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 12. 2014 15:52

Ministr Zaorálek podpořil mezinárodní úsilí v boji proti tzv. Islámskému státu

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek vedl českou delegaci na jednání států zapojených do mezinárodního úsilí proti tzv. Islámskému státu (ISIL), které se uskutečnilo dne 3. prosince 2014 v Bruselu po jednání ministrů zahraničních věcí NATO.

Partnerské státy na setkání koordinovaly aktivity kromě jiného v oblasti poskytování vojenské pomoci, zamezení přílivu zahraničních bojovníků, financování ISIL a zmírňování dopadu humanitární krize v regionu. Schůzka byla mimořádná počtem zúčastněných, který představoval téměř jednu třetinu členských států OSN.

Ministr Zaorálek zdůraznil potřebu pomoci vládám států, které jsou ISIL bezprostředně ohroženy. Vycházel mimo jiné z jednání během svých listopadových cest do regionu. "Z Bagdádu jsem si odvezl dojem, že irácká vláda si je dobře vědoma závažností situace," řekl ministr v souvislosti s Irákem. "Na setkání jsme se shodli na tom, že je potřeba i nadále pomáhat při budování pozemních sil a poskytovat vojenskou podporu irácké armádě a kurdským pešmergům. Na to, abychom ISIL porazili, letecké údery nestačí," řekl po jednání ministr Zaorálek.

ISIL představuje vážnou hrozbu nejen pro bezpečnost na Blízkém východě, ale i pro stabilitu a bezpečnost v Evropě. ČR přispívá k mezinárodnímu úsilí zaměřenému na boj s ISIL dodávkami vojenského materiálu i humanitární pomoci.

Z Bruselu má šéf české diplomacie v plánu odletět do švýcarské Basileje na setkání ministrů zahraničních věcí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, které bude formálně zahájeno 4. prosince 2014.

Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie