Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 9. 2007 10:16

Ministři kultury a zemědělství navštívili Národní hřebčín Kladruby nad Labem

Ministr kultury Václav Jehlička a ministr zemědělství Petr Gandalovič včera odpoledne navštívili Národní hřebčín Kladruby nad Labem, který patří k nejstarším kontinuálně existujícím hřebčínům na světě.

Areál hřebčína spolu s unikátně dochovanou pastevní krajinou, založenou ve druhé polovině 16. století, zařadilo Ministerstvo kultury mezi památky, které hodlá prosadit do Seznamu světového dědictví UNESCO. Kromě této záležitosti jednali ministři i o obnově krajinného areálu a rozvojových možnostech Národního hřebčína Kladruby, vzhledem k cestovnímu ruchu. Ministr kultury usiluje o revitalizaci této kulturní krajiny a ve spolupráci s odborníky bude posuzovat náměty, které by využily sousedství Státního zámku Slatiňany s Muzeem koní a světoznámé Velké pardubické. Společný projekt by mohl významně přispět k efektivnějšímu využití našeho národního kulturního pokladu.

"Národní hřebčín Kladruby nad Labem jako státní podnik má menší či vůbec žádné šance získávat státní i evropské dotace. Pokud například založí obecně prospěšnou společnost, může získat potřebné peníze na rozvoj," řekl ministr zemědělství Petr Gandalovič. "Díky změnám by mohl hřebčín získat stamiliony korun," uvedl Václav Jehlička.

"Náš rezort je v letech 2007 až 2013 připraven v rámci Integrovaného operačního programu přinést na opravu objektů 200 až 300 milionů korun. Pro ministerstvo kukultury je hřebčín jednou z asi 15 priorit," uvedl Jehlička.

V založení společnosti, která by čerpala dotace, může pomoci i Pardubický kraj. "Z regionální operačního programu půjdou infrastrukturní dotační prostředky na cestovní ruch," řekl krajský radní Miroslav Macela.

Nedostatkem hřebčína je v současnosti právě jeho nízká vybavenost v oblasti turistického ruchu. Patrně do konce roku bude mít ministerstvo zemědělství připravený program rozvoje hřebčína. Vzhledem k tomu, že hřebčín je zemědělský podnik, ale také zároveň národní kulturní památkou s významnou krajinou, je potřebné, aby jednotlivá ministerstva spolupracovala na společném programu, řekl ministr Gandalovič.

"Budeme jednat s ministerstvem kultury o společném dokumentu. Je potřeba přizvat ke spolupráci i ministerstvo životního prostředí," dodal ministr Petr Gandalovič.

Ministerstvo zemědělství ročně dotuje hřebčín zhruba 55 miliony korun. Hřebčín ovšem potřebuje zmodernizovat stávající objekty, vybudovat například sportovní halu, kultivovat krajinu, uvedla ředitelka hřebčína Lenka Gotthardová.

"Je těžké říct, kde by se mělo začít. Je pravda, že musí jít především o pohodu koní, o zkvalitnění a udržení chovu a s tím souvisí oprava budov. Ale i výcvik koní pokračuje dál, ale nemáme dostatečné výcvikové prostory. Měla by se vystavět výcviková hala. Mohlo vzniknout velké ekologické a jezdecké centrum, které republika postrádá," řekla ředitelka s tím, že by se v Kladrubech mohly pořádat významné akce, například mistroství světa v jízdě v dvojspřeží.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie