Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 1. 2009 8:07

Ministři obrany a zahraničí předloží vládě návrh týkající se zahraničních misí

V pondělí od 14 hodin se sejde vláda na svém druhém zasedání v roce 2009 a jako obvykle schůzi zahájí evropskou agendou.

Očekává se, že premiér Mirek Topolánek předloží očekávaný návrh na nové složení vlády. Jedná se bod, který byl odložen z minulé schůze vlády.

Uvádíme některé z další významných bodů, které se vláda chystá projednat.

Za důležité lze považovat hned pětici bodů, které byly zařazeny na programu jednání v jejím začátku. Jedná se o návrhy zákonů navrhované především ministrem vnitra Ivanem Langerem. Jsou to:

- Návrh zákona o základním registru obyvatel (ministr vnitra)

- Návrh zákona o základním registru osob (ministr vnitra a předseda Českého statistického úřadu)

- Návrh zákona o základním registru práv a povinností (ministr vnitra)

- Zákon o základním registru územní identifikace, adres a nemovitostí (ministr vnitra a předseda Českého úřadu zeměměřického a katastrálního)

- Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 328/1999 Sb., o občanských průkazech, ve znění pozdějších předpisů, a další zákony související s přijetím zákonů o základních registrech (ministr vnitra)

Ministryně obrany Vlasta Parkanová spolu s ministrem zahraničních věcí Karlem Swarzenbergem předloží vládě návrh působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v zahraničních operacích v roce 2009.

Za důležitý bod jednání lze považovat rovněž návrh zákona o jednorázové peněžní částce nahrazující příplatek k důchodu a zvláštní příspěvek k důchodu a o změně některých zákonů. S tímto návrhem přichází místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Ministr financí Miroslav Kalousek podává neméně závažný návrh zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu části rozpočtovaného schodku státního rozpočtu České republiky na rok 2009.

Na pořad jednání vlády se dostávají i problémy ve městě Litvínov, jeho sídlišti Janov. Ministryně Džamila Stehlíková navrhuje, aby Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách byla v pilotním projektu rozšířena o tuto vybranou lokalitu Litvínova.

Mezi zajímavé návrhy pak lze zařadit návrh na vytvoření jednotného vizuálního stylu státní správy, který předkládá ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie