Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 7. 2007 9:45

Ministři potvrdili plánované rozšíření schengenského prostoru

Ministři vnitra deseti evropských zemí v pátek potvrdili na zasedání v Innsbrucku záměr rozšířit schengenský prostor bez hraničních kontrol na dalších osm zemí, včetně ČR.

Termíny jsou stanoveny u pozemních a námořních hranic k 31. prosinci 2007 a u vzdušných hranic ke konci března 2008. Český ministr vnitra Ivan Langer proto schůzku přes některé přetrvávající problémy považuje za úspěšnou.

Závěrečné prohlášení účastníků takzvaného Salcburského fóra připomíná, že předpokladem přijetí dalších zemí zůstává splnění všech kriterií. Takzvaná Innsbrucká deklarace však nenaznačuje žádný odklad rozšíření prostoru.

Přímo neuvádí ani informaci, která se v kruzích konference rozšířila ve čtvrtek večer, že rozšíření schengenského prostoru ohrožují někteří dosavadní členové. Devět dosavadních členských států prý propadlo při testech zapojení do informačního systému SIS I dočasně rozšířeného o nováčky. Konkrétně údajně jde o Belgii, Dánsko, Španělsko, Finsko, Norsko, Island, Itálii, Řecko a Nizozemsko.

Tento dočasný systém podle Langera obsahuje nový software, který umožní připojení nových členských zemí. Systém může fungovat, jen když ho zvládnou všechny země bez výjimky, řekl český ministr vnitra Ivan Langer. Zaostávání starých členů tak podle něj ohrožuje rozšíření prostoru víc než údajné nedostatky členů nových. Situaci vnímá Ivan Langer jako vážnou, nikoli však kritickou.

Konference vyzvala všechny členy, aby dokončili instalování systému do srpna letošního roku a maximální se snažili o dodržení termínů rozšíření. Také tyto body plně uspokojují českou delegaci, konstatoval na závěr Langer, který se o jejich zařazení do dokumentu nejvíc zasazoval. Novinářům řekl, že kandidátské země v dosavadním testování uspěly.

Rakouský hostitel schůzky, ministr vnitra Günther Platter potvrdil určité výhrady a řekl, že konečné slovo bude mít v říjnu hodnotící komise odborníků, která určí, zda všechny země splnily všechna kritéria vstupu. V září totiž začne "ostrý", ač stále zkušební provoz systému, který poskytuje informace například o pohřešovaných či nežádoucích lidech.

Ministr Langer připomněl, že ČR přestane kontrolovat asi 2000 kilometrů hranic a má samozřejmě velký zájem na tom, aby i vnější hranice schengenského prostoru byla perfektně chráněna. Podle Langra hodnotící mise na Slovensku již potvrdila, že také Bratislava zvládne přípravu na Schengen včas.

Značnou pozornost ministři věnovali i bezpečnostním opatřením v souvislosti s fotbalovým mistrovstvím Evropy v Rakousku a Švýcarsku příští rok. Ministři podpořili těsnou spolupráci v boji proti chuligánům dlouho před událostí i během jejich přesunů v jiných než pořádajících zemích. Podle ministra Ivana Langera uvítali české zkušenosti ze spolupráce s německými úřady při loňském světovém šampionátu i z práce speciálně připravených policistů s fanoušky.

klh, čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie