Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 10. 2007 10:49

Ministři projednají, zda zapojí gripeny do ochrany Pobaltí

Vláda bude ve středu projednávat návrh ministerstva obrany na zapojení českých stíhaček Jas-39 Gripen do ochrany vzdušného prostoru Estonska, Litvy a Lotyšska v roce 2009.

Armáda plánuje pro misi v Pobaltí vyčlenit tři gripeny s leteckým a pozemním personálem, který bude mít až 100 osob. Náklady by měly vyšplhat do výše asi 450 milionů korun, které půjdou z rozpočtu ministerstva obrany.

Výpomoc českého letectva pobaltským státům by měla být součástí návrhu na působení české armády v zahraničí v roce 2009, který ministerstvo obrany předloží vládě v polovině příštího roku. České gripeny by v Pobaltí měly působit asi tři měsíce.

Česká republika však není jediným státem NATO, který se naochraně vzdušného prostoru Pobaltí podílí. Vzdušný prostor Estonska, Litvy a Lotyšska totiž od jejich přijetí do NATO v roce 2004 střežily letouny ostatních spojeneckých zemí, protože žádný z pobaltských států nedisponuje moderním letectvem. V Pobaltí tak již mimo jiné létaly stroje z Belgie, Dánska, Británie, Německa nebo Spojených států.

NATO by se na ochraně Pobaltí mělo podílet delší dobu. Estonsko, Litva a Lotyšsko totiž v dubnu požádaly Severoatlantickou alianci, aby zajišťovala ochranu jejich vzdušného prostoru až do roku 2018.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie