Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 7. 2007 10:04

Mirek Topolánek a Vlasta Parkanová se zúčastní oslav výročí bitvy u Zborova

Český premiér Mirek Topolánek a ministryně obrany Vlasta Parkanová se dnes na Ukrajině zúčastní oslav 90. výročí bitvy u Zborova.

Součástí programu bude například slavnostní ceremoniál na hřbitově ve vesnici Kalinivka, která leží blízko Zborova. V budově opery ve Lvově by ukrajinští a čeští veteráni měli také obdržet vojenská vyznamenání.

Bitva u ukrajinského městečka Zborova byla v rámci bojů na východní frontě první světové války jen drobnou epizodou, pro meziválečné Československo ale první samostatné bojové vystoupení legionářů představovalo jednu z nejdůležitějších událostí. Československé jednotce se tu podařil průlom rakousko-uherské fronty do hloubky dvou až pěti kilometrů. Boje se zúčastnilo 3500 příslušníků československých legií, 185 z nich padlo.

Vojensky nepříliš významné vítězství československých vojáků u Zborova mělo přesto velký význam morální a politický. Podpořilo vytváření legií v Rusku - poté, co prozatímní ruská vláda zrušila omezení, se do československého vojska přihlásily desetitisíce mužů.

klh, čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie