Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 6. 2007 10:49

Mirek Topolánek je s výsledky summitu spokojen

Unijní smlouva, na jejichž obrysech se dohodl právě skončený summit Evropské unie, je podle českého premiéra lepší než evropská ústava.

Podle Mirka Topolánka by hotovou smlouvu mohl ratifikovat jen parlament a nemuselo by se kvůli ní v České republice vyhlašovat referendum.

Byl to velmi náročný a nakonec velmi úspěšný summit, řekl český premiér Topolánek, který si pochvaloval, že euroústava "je smetena se stolu" a budou se pouze novelizovat dosavadní smlouvy. Text neobsahuje ústavní, ani státní symboliku a unie bude mít vysokého představitele pro zahraniční politiku a ne ministra zahraničí, uvedl český ministerský předseda.

Summit schválil český požadavek oboustranné flexibility, tedy možnost přenosu pravomocí nejen do Bruselu ale i zpět na členské země.

Praha naopak ustoupila od veta, jímž hrozila, kdyby nějaká země dostala výjimku v některé z oblastí unijní politiky. Summit takovou výjimku výslovně udělil Británii v oblasti vnitra a justice.

Byl to výraz našeho respektu ke specifičnosti britského precedenčního práva, řekl Topolánek.

Británie si vymohla výjimku, takže se na ni nevztahuje charta základních práv EU. Londýn protestoval proti tomu, aby tato charta byla závazná pro britský právní řád.

Praha také podporovala Nizozemsko v požadavku posílit roli národních parlamentů. Podle dosaženého výsledku se musí do osmi týdnů od přijetí nějaké unijní legislativy shodnout 55 procent parlamentů v tom, že s ní nesouhlasí. Evropská komise potom musí legislativu přezkoumat a případně ji zrušit. Původně se ale mluvilo, že k akci bude stačit jen třetina parlamentů.

Podle Mirka Topolánka by novou smlouvu mohl ratifikovat jen český parlament a nemusela by projít referendem. Řekl ale, že to nechá na české politické scéně a zdůraznil, že referenda se nebojí.

Podle něho také česká strana přispěla k tomu, že Polsko nakonec přistoupilo na kompromis o rozdělení hlasů v unii. Varšava, která hrozila vetem, byla zvečera hlavním zdrojem obav z neúspěchu summitu.

"Zasloužili jsme se o to, že Polsko zůstalo u jednacího stolu," řekl Mirek Topolánek. Připustil ale, že pak iniciativu převzaly velké země jako Francie a Británie. Zásadní podíl pak měl podle českého premiéra ve finále sporu o hlasech v Radě EU lucemburský premiér Jean-Claude Juncker.

Jednání dnes časně ráno nakonec prodloužil belgický premiér Guy Verhofstadt, který se snažil prosadit co nejvíce prvků z euroústavy, uvedl Topolánek. Nakonec ale přistoupil prakticky na všechny kompromisy navrhované Německem.

klh čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie