Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

27. 1. 2009 8:32

Mirek Topolánek jednal v Budapešti se zástupci Bulharska, Gruzie a Ázerbájdžánu

Jednání předcházelo dnešní schůzce zemí zainteresovaných v projektu Nabucco.

Český premiér a předseda Evropské rady Mirek Topolánek jednal v pondělí v Budapešti v rámci bilaterálních rozhovorů se zástupci Bulharska, Gruzie a Ázerbájdžánu o perspektivách posilování energetické bezpečnosti Evropské unie.

Jednání se odehrála v předvečer vrcholné schůzky států zainteresovaných v projektu Nabucco, který předpokládá vybudování nové dodavatelské sítě zemního plynu z nezávislých zdrojů do zemí EU.

„Je na čase, aby Evropská unie vzala tento projekt za svůj a zasadila se o jeho realizaci. Alternativní dodávky energetických surovin musejí být nezávislé jak ve smyslu zdroje, tak transitu,“ uvedl český premiér po sérii jednání.

Bulharský premiér Sergej Stanišev zdůraznil, že výstavba alternativních koridorů pro dodávky energetických surovin nyní potřebuje jasný politický signál ze strany EU. S českým premiérem se pak shodl i na významu dalšího rozvoje a výzkumu využívání jaderné energetiky.

Gruzínský vicepremiér Nika Gilauri vyzval prostřednictvím českého předsednictví Unii k posílení euro-gruzínských vztahů v obchodní i diplomatické rovině a připomněl, že Gruzie je spolu s Ázerbájdžánem klíčovým státem pro přístup k nezávislým zdrojům energetických surovin kaspické oblasti.

Ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev pak přirovnal historické zkušenosti své země se zkušenostmi České republiky a otázky energetické bezpečnosti v této souvislosti označil za důležité nejen z hlediska hospodářského, ale i pro udržené národní nezávislosti. Současně zdůraznil, že případná realizace projektu Nabucco není obcházením Ruské federace, ale naopak nejkratší cesta kaspického plynu do Evropy.

Předseda Evropské rady Mirek Topolánek hodlá o obsahu jednání informovat své partnery na summitu Nabucco.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie