Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

4. 7. 2007 10:25

Mirek Topolánek na oslavách kanadského svátku upozornil na víza

Premiér Mirek Topolánek na včerejších oslavách kanadského státního svátku v Praze upozornil na vízovou asymetrii mezi Českem a Kanadou.

Zatímco Kanaďané pro cesty do Česka vízum nepotřebují, Češi musejí o vízum stále žádat. Premiér Topolánek se účastnil oslavy, která připomínala 140. výročí vzniku kanadského dominia. O vízové povinnosti v se v krátkém projevu zmínil podle svých slov v žertu. Česká diplomacie dlouhodobě usiluje o obnovení bezvízového styku s Kanadou, ačkoli přesvědčena, že kanadská víza vůči Čechům nejsou opodstatněná. Praha hrozí Ottawě zavedením diplomatických víz, pokud nebude k odstranění víz vstřícnější. Evropský komisař pro bezpečnost Franco Frattini říká, že další přetrvávání americké a kanadské vízové povinnosti vůči nováčkům v EU je nepřijatelné. Kanada mezitím přezkoumává možnosti, zda by s ČR mohla mít opět bezvízový styk. Kanadské velvyslanectví nedávno uvedlo, že na tom má zájem. Přislíbilo zpřesnit podmínky, na jejichž základě tak lze učinit.

USA a Kanada přistupují rozdílně k původní patnáctce zemí, od kterých víza v drtivé většině nepožadují, a novým členům. Vůči nim vesměs vízovou povinnost stále zachovávají. Na rozdíl od USA, kde se nyní vízovou politiku zabývá Kongres, Česko s Kanadou již bezvízový režim mělo. To se ovšem změnilo poté, co v Kanadě začali z ekonomických důvodů hromadně žádat o azyl čeští Romové.

klh, čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie