Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

28. 4. 2009 14:11

Mirek Topolánek přijal přihlášku Albánie do EU

Albánský premiér Berisha předává českému premiérovi Topolánkovi přihlášku do EU, 28. dubna 2009
Albánský premiér Berisha předává českému premiérovi Topolánkovi přihlášku do EU, 28. dubna 2009
Mirek Topolánek převzal jako předseda Evropské rady z rukou albánského premiéra Sali Berishi přihlášku jeho země do Evropské unie. Slavnostního aktu v sídle české vlády se zúčastnil rovněž generální ředitel Evropské komise pro rozšíření EU Michael Leigh.

"Česká republika bude v celém průběhu procesu přistupování, a to i po ukončení českého předsednictví, stát Albánii po boku," uvedl Mirek Topolánek a připomněl, že Česká republika získala teprve před dvaceti lety svobodu, před deseti se stala členem NATO a před pěti EU, takže si význam směřování do euro-atlantických struktur velmi dobře uvědomuje, „já osobně považuji posledních dvacet let za nejlepší období našich moderních dějin a přeji Albánii, aby dosáhla stejných cílů.“


Albánie byla 1. dubna tohoto roku přijata do Severoatlantické aliance a nyní usiluje i o vstup do Evropské unie. Albánský premiér poděkoval českému předsednictví za dosavadní podporu a řekl, že je rád, že přihlášku do EU předává právě Mirku Topolánkovi. „Praha je pro mě nejen symbolem naděje, ale i úspěchu,“ prohlásil Sali Berisha a dodal, že 96% Albánců integraci do Unie podporuje a že v tomto smyslu je prioritou vlády i opozice.


Albánii čekají v červnu parlamentní volby. Český premiér a generální ředitel Evropské komise pro rozšiřování EU označili jejich svobodný a spravedlivý průběh společně s vládou práva za klíčovou podmínku dalšího přistupování Tirany k Unii. „Další kroky jsou na Albánii a Evropské radě,“ uvedl Michael Leigh s tím, že pro konečné přijetí této balkánské země do EU bude rozhodující, jak a kdy splní přístupová kritéria.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Zvuková příloha

Tisková konference českého a albánského premiéra

Fotogalerie [F] fotogalerie