Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 8. 2009 10:33

Mláďata orla skalního budou vypuštěna do beskydské přírody

Dnes se uskuteční již 4. vypouštění mláďat orlů skalních, které probíhá na základě unikátního projektu „Návrat orla skalního do ČR“.

Tito majestátní ptáci, které má nejedna země ve svém státním znaku, byli v minulosti na území ČR vyhubeni a více než 100 let zde pravidelně nehnízdí. Pozorovat je bylo možné pouze výjimečně během přeletu přes naše území nebo při migraci.

Vypouštění provádí ZO ČSOP Nový Jičín a na pozvání vedoucího projektu Petra Orla se akce zúčastní i náměstek ministra životního prostředí František Pelc. Zajímavostí není pouze jméno šéfa projektu, ale také skutečnost, že vypouštěný orel se jmenuje Miko. To, že se jedná o jméno současného ministra životního prostředí, který navíc stejně jako orel, má kořeny na Slovensku, není náhoda.

Do volné přírody budou v prostoru mezi Novým Jičínem a Valašským Meziříčím vypuštěna dvě mláďata, samice Lia a samec Miko, na cestu do volnosti je vyprovodí samice Hanka, která byla vypuštěna již v roce 2007.

Projekt na záchranu orlů skalních probíhá již čtvrtým rokem. Cílem projektu je vytvoření stabilní hnízdní populace, tak jako tomu bylo v Moravskoslezských Beskydech před 150 lety. Předpokladem je propojení se slovenskou populací a rozšíření orlů skalních i na dalších územích ČR.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie