Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 7. 2009 14:31

MMR bude žádat vládu o 1,32 miliardy korun na škody po povodních

Následky povodní
Následky povodní
Jde o odborný odhad finanční pomoci, která má pokrýt jednotlivé programy, které ministerstvo pro oblasti, jež postihla povodeň, hodlá vyhlásit.

Ministerstvo pro místní rozvoj představilo na začátku července několik forem finanční pomoci, které mají pomoci lidem a oblastem, které ničivá povodeň postihla

„Náš nynější odborný odhad výše finanční pomoci, která by měla aktuálně pokrýt naše plánované programy, je nyní zatím 1,32 miliardy korun,“ uvedl ministr Vondruška.

Pro domácnosti má jít z této částky podle odhadů až 170 milionů korun. Ministerstvo chce například domácnostem, jejichž dům byl povodní zdevastován a následně demolován, poskytnout 150 000 korun a poté ještě příspěvek na demolici. Dotace půjdou také obcím na zajištění dočasného ubytování, každá domácnost, jejíž byt byl vytopen, může navíc žádat o příspěvek ve výši 30 000 korun.

Finanční pomoc poskytne také Státní fond pro rozvoj bydlení. Připraveny jsou zvýhodněné úvěry pro obce na modernizaci bytového fondu, fyzické osoby budou moci požádat o úvěr na novou výstavbu bytů či domů až do výše 850 000 korun. Na opravy bytů, které poničila povodeň, budou moci lidé žádat o úvěr ve výši 150 000 korun. Podle odhadů by mohl mít SFRB připraveno celkem až 370 milionů korun.

Ministerstvo dále analyzuje možnosti využití evropských operačních programů tak, aby se mohly čerpané peníze použít na řešení škod v postižených oblastech. Materiál pro vládu proto obsahuje analýzu těchto možností a řešení.

Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie