Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 8. 2009 10:07

MMR: EK schválila průběžné financování dalších 10 programů

Ministerstvo pro místní rozvoj eviduje dalších 10 operačních programů, které získaly v Evropské komisi schválení řídících systémů a mohou tak podávat průběžné žádosti o platbu. Již dříve došlo k přijetí systémů tří OP.

Nově byly schváleny systémy OP Doprava, Podnikání pro inovace, Životní prostředí, Praha Konkurenceschopnost a dále regionálních operačních programů Severozápad, Severovýchod, Moravskoslezsko, Jihozápad, Střední Čechy a Jihovýchod.

Před třemi týdny Evropská komise přijala popisy řídících, kontrolních a monitorovacích systémů tří operačních programů, financovaných z Evropského sociálního fondu (ESF): Lidské zdroje a zaměstnanost, Vzdělávání pro konkurenceschopnost a Praha – Adaptabilita.

„Potvrdilo se, že ČR je schopná vhodně nastavit procesy čerpání ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti pro období 2007 – 2013,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.

Třináct z 18 OP řízených na území ČR je v současnosti již oprávněno podávat přes ministerstvo financí průběžné žádosti o proplácení svých úspěšných projektů. Ani dosud však financování projektů nevázlo, protože Unie poskytla ČR zálohové platby, které by bez problémů pokryly nejméně letošní rok. Z těchto zdrojů se bezproblémově zajistí i fungování projektů zbylých pěti OP až do potvrzení způsobilosti jejich systémů.

Obdržený souhlas EK také znamená, že monitorovací systém evropských fondů, provozovaný Ministerstvem pro místní rozvoj ČR, nebrání úspěšnému využití prostředků ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti. Přechod od zálohových plateb k průběžným je podmíněn schválením popisů řídících systémů ve všech členských zemích EU. Tento schvalovací proces ověřuje kvalitu, ale zároveň je do značné míry zdlouhavou administrativní záležitostí.

Ze 434 programů, které se v období 2007 – 2013 realizují v členských státech EU, jím zatím prošla jen část.

Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie