Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

28. 8. 2009 14:47

MMR od února přispělo 547 mladým lidem na koupi bytu

MMR od února přispělo mladým lidem na koupi bytu
MMR od února přispělo mladým lidem na koupi bytu
Ministerstvo od února 2009 opět vyplácí příspěvek k hypotečním úvěrům pro mladé do 36 let věku na pořízení staršího bytu.

Příspěvek je ve výši jednoho procentního bodu z úroku úvěru.

V období od února do července 2009, bylo nově podpořeno 547 úvěrů v celkovém objemu přes 730 milionů Kč. Zhruba polovina těchto úvěrů se týká hypotečních smluv, které byly podepsány již v předešlých letech, ale klient splnil podmínky podpory až nyní. Druhá polovina představuje nové úvěry uzavřené v prvním pololetí tohoto roku.

„Průměrná výše příspěvku na hypotéku při koupi staršího bytu je v letošním roce zatím 418,- Kč měsíčně,“ uvedl ministr Vondruška.

Z uvedených čísel lze nepřímo odvodit určitý propad v poskytování hypoték na starší bydlení ve srovnání s obdobím loňského roku. Vzhledem k odlišnému statistickému dopadu díky vyššímu zájmu o podporu v letošním roce je obtížné tento propad zcela přesně určit. MMR však odhaduje propad na úrovni menší než 10 % a trend směřuje k jeho snížení.

„Během prvních dvou letních měsíců června a července jsme u některých bank zaznamenali dokonce vyrovnání předchozí úrovně poskytnutého objemu hypoték,“ dodal ministr.

Na nové a z dřívějších let dále podporované hypotéky již bylo za prvních sedm měsíců roku 2009 vyplaceno na příspěvcích se státního rozpočtu dohromady téměř 5 milionů Kč.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie