Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

6. 6. 2013 17:03

MPSV radí, jak se vypořádat s povodní

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce pomoci lidem postiženým povodní, aby se rychle zorientovali v sociální a pracovněprávní oblasti, která s živelní pohromou souvisí.

Přehled základní pomoci při povodních

Ministerstvo připravilo informační leták Jak se vypořádat s povodní – Informace z pracovněprávní a sociální oblasti. V současné době ho zaměstnanci MPSV rozváží do oblastí, které zasáhly povodně. K dispozici bude zejména na pracovištích Úřadu práce ČR.

Leták poskytuje potřebné rady formou jednoduchých otázek a odpovědí, například:

Zaměstnavatel mi nemůže kvůli povodním vyplatit mzdu. Co mám dělat?

Pokud vám zaměstnavatel nevyplácí mzdu v důsledku povodní a byl-li na něho podán insolvenční návrh, je možné využít zákon č. 118/2000 Sb., o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele, ve znění pozdějších předpisů. Můžete se obrátit na příslušnou krajskou pobočku Úřadu práce podle místa sídla zaměstnavatele, který vám poradí v dalším postupu.

Během povodní jsme já i můj zaměstnavatel přišli o doklady důležité pro nemocenské pojištění. Jak to vyřešit?

Je nutné kontaktovat úředníky příslušné okresní správy sociálního zabezpečení. Jako zaměstnanec nárok na dávky neztratíte. Ale v tomto případě je nezbytné počítat s tím, že výplata dávek se zpozdí. Pokud se vám během povodní ztratily nebo se zničily potřebné doklady, které vám slouží pro uplatnění nároku na dávku (například Potvrzení o trvání dočasné pracovní neschopnosti), je třeba požádat lékaře o vyhotovení nového dokladu.

Můžu si vzít během povodní dovolenou, abych mohl uklízet následky?

Pokud nemáte nárok na pracovní volno k odstraňování či zmírňování následků povodní (podle právního předpisu), můžete požádat zaměstnavatele, aby vám dal dovolenou. Pokud tomu nebrání vážné provozní důvody na jeho straně, měl by vaší žádosti vyhovět.

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie