Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

15. 9. 2009 12:18

MZ: Strategie očkování proti nové chřipce

Ministerstvo zdravotnictví ČR se systematicky připravuje na případnou pandemii chřipky A (H1N1).

V současné době dokončilo návrh strategie očkování vakcínou proti této nové chřipce. Tento „Návrh vakcinační strategie ČR“ stanovuje cílové skupiny obyvatelstva, které budou pandemickou vakcínou očkovány.

Z celkem jednoho milionu dávek pandemické vakcíny (dvoudávkové schéma), které bude mít Česká republika k dispozici, bude největší část – půl milionu dávek – určena pro rizikové a chronicky nemocné pacienty, o zbylou část se podělí zdravotníci, pracovníci integrovaného záchranného systému a osoby důležité pro zachování chodu státu.

Seznam vybraných osob pro očkování pandemickou vakcínou vzniká na základě návrhů jednotlivých krajských úřadů a krajských hygienických stanic.

Očkování pandemickou vakcínou bude probíhat ve zdravotnických zařízeních stanovených ve spolupráci s jednotlivými kraji a bude určené pouze pro osoby uvedené v „Návrhu vakcinační strategie ČR“.

„Chceme apelovat na širokou veřejnost, aby se zbytečně nesnažila získat pandemickou vakcínu v lékárnách nebo ji nevyžadovala od svého lékaře. Místo toho doporučujeme chřipce předcházet vhodnou prevencí – dbát na hygienu nebo se nechat včas očkovat proti sezónní chřipce,“ uvádí Markéta Hellerová, náměstkyně ministryně zdravotnictví.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie