Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 8. 2009 11:33

MŽP otevírá program Zelená úsporám i menším investicím

Zelená úsporám
Zelená úsporám
Ministerstvo životního prostředí dnes přichází s úpravou podmínek programu Zelená úsporám, která zpřístupní dotace širšímu okruhu žadatelů.

„Současná ekonomická krize, která má závažnější následky, než jsme očekávali, brání občanům investovat do velkých projektů, které byly předmětem původního návrhu programu Zelená úsporám. Proto jsme se rozhodli upravit program a vyjít vstříc i menším projektům s nižšími investicemi, které povedou k energetickým úsporám a zároveň ke snižování emisí, jako je například pouze výměna oken,“ říká k úpravám programu Zelená úsporám ministr životního prostředí Ladislav Miko.

Nově si bude moci veřejnost zažádat o dotaci na jakékoli úsporné opatření (výměna oken, zateplení střechy, zateplení podlahy apod.) za předpokladu dosažení kvalitativních kritérií a požadované úspory roční měrné potřeby tepla o minimálně 20 %.

Zásadní novinkou v programu je také snížení vstupních nákladů v podobě poskytnutí dotace na nezbytné energetické ohodnocení domu a na vypracování projektu realizace energetických úspor a instalaci obnovitelných zdrojů. Tato podpora je poskytována z prostředků technické asistence programu Zelená úsporám a vyplácena bude do 31. 3. 2010 nebo do vyčerpání celkové částky 50 milionů korun.

„Jde nám především o motivaci projektantů a veřejnosti, aby se sami začali zajímat, jak mohou i oni snížit emise skleníkových plynů a náklady na bydlení,“ říká ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Štěpánek.

„Program Zelená úsporám chceme rozšířit i o dotace na celkové zateplení panelových domů. S ministerstvem pro místní rozvoj jsme se již dohodli na nastavení konkrétních podmínek poskytnutí dotace,“ zdůrazňuje ministr životního prostředí Ladislav Miko.

Žádosti na základě nových podmínek bude přijímat Státní fond životního prostředí spolu s partnerskými bankami od 17. srpna. Nové podmínky budou na webových stránkách programu k dispozici již dnes odpoledne.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie