Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 8. 2017 11:31

Na Břeclavsku pyrotechnici dál prohledávají Boří les, na náklady Lesů ČR odstraňují nevybuchlou válečnou munici

Premiér Sobotka navštívil 17. srpna 2017 lokalitu Bořího lesa u Poštorné. S ministrem vnitra Chovancem jednali o postupu při odstraňování munice.
Premiér Sobotka navštívil 17. srpna 2017 lokalitu Bořího lesa u Poštorné. S ministrem vnitra Chovancem jednali o postupu při odstraňování munice.
Pyrotechnici prohledávají dalších 50 hektarů Bořího lesa na Břeclavsku. Zatím nalezli 299 kusů munice, převážně dělostřelecké granáty a zapalovače, tři kilogramy malorážového střeliva a munice ráže 12,7 mm. Jde o druhou etapu terénních prací. Projekt připravil a hradí podnik Lesy České republiky a od počátku ho sleduje premiér Bohuslav Sobotka. Ten 17. srpna Boří les navštívil a viděl pyrotechniky v akci.

Je důležité, abychom zlepšili bezpečnost občanů, a proto jsem rád, že práce na vyčištění lokality Boří les, kde se nachází až 70 let stará munice, se za naší vlády znovu úspěšně rozběhly. Jako vláda jsme se zavázali komplexně vyřešit problémy s municí a i na příkladu Vrbětic se ukázalo, jak je důležité řešit i tyto často řadu let staré problémy. Věřím, že obyvatelům i turistům na Břeclavsku přinese vyčištění této lokality po dlouhém čekání velkou úlevu,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka. 

Boří les je součástí turisticky vyhledávaného lednicko-valtického areálu. Zatím je z kontaminovaných 500 hektarů, kde na konci druhé světové války explodovala německá muniční továrna Muna, prohledáno a zbaveno munice téměř 86 hektarů lesa. První etapa prací na 50 hektarech skončila loni v listopadu. Dalších 50 hektarů opět prohledává pražská firma Borgata. „Druhá etapa začala naproti věznici Poštorná. Plochu jsme tradičně rozdělili do pěti pásů rovnoběžně s hlavní silnicí Rakousko-Břeclav. Každým pásem postupoval pyrotechnik. Detekovaný signál vždy prověřil kopanou sondou,“ říká hlavní pyrotechnik Borgaty Jiří Chládek. Nalezenou munici bezpečnou pro manipulaci firma soustředí do dočasného uložiště, odkud ji vždy na konci pracovního dne přejímají policisté z Pyrotechnické služby Policie ČR. Ti letos v květnu zničili dosud nalezenou nebezpečnou munici z Bořího lesa v trhací jámě v Ralsku. Video si můžete prohlédnout na https://lesycr.cz/munici-boriho-lesa-znicili-policejni-pyrotechnici-ralsku/.

Nyní lesníci připravují v rámci druhé etapy na průzkum posledních 15 a půl hektaru lesa. V polovině září by měly být terénní pyrotechnické práce u konce. „Letos zahájíme třetí etapu. S čištěním Bořího lesa jsme začali v roce 2015. Na celý projekt podnik rezervuje 50 milionů korun,“ uvádí výrobní náměstek Lesního závodu Židlochovice z Lesů ČR Martin Mráz.

Zdroj: Lesy ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie