Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 2. 2015 16:34

Na kybernetické bezpečnosti bude stát více spolupracovat se soukromým sektorem

Tisková konference po jednání vlády 16. února 2015.
Tisková konference po jednání vlády 16. února 2015.
Vládní kabinet projednával na zasedání v pondělí 16. února 2015 Národní strategii pro kybernetickou bezpečnost na roky 2015 až 2020, pokračoval v implementaci služebního zákona nebo se například seznámil se zprávou ministra zdravotnictví o plnění opatření v oblasti veřejného zdravotního pojištění.

Kybernetická bezpečnost pro roky 2015-2020

Vláda ČR schválila Národní strategii pro kybernetickou bezpečnost pro roky 2015 – 2020. Mezi priority strategie patří například zajištění ochrany národní kritické infrastruktury a informačních systémů, aktivní spolupráce se soukromým sektorem nebo podpora vzdělání, osvěty a rozvoje informační společnosti. Strategie je základním koncepčním dokumentem, který slouží také jako výchozí materiál pro tvorbu dalších směrnic a doporučení.

Schválením národní strategie kybernetické bezpečnosti vláda pokračuje v řešení všech aspektů bezpečnosti země a jejích občanů. V nedávné době už rozhodla o aktualizaci Bezpečnostní strategie, rozšířila pravomoci zpravodajských služeb nebo schválila kroky k většímu zabezpečení letiště v Praze.

Více informaci k tématu naleznete na webových stránkách Národního centra kybernetické bezpečnosti.

Plnění vládních závazků v oblasti zdravotnictví

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Vláda plní závazky a pokračuje v přijímání opatření, které vedou k větší transparentnosti v oblasti zdravotnictví. O krocích, které se již podařilo realizovat, informoval dnes členy vlády ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Vládní koalice již schválila novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která mimo jiné zavedla povinnost zveřejňování smluv mezi pojišťovnami a poskytovateli zdravotních služeb, nebo zpřesnila pravidla pro výkon členů orgánů zdravotních pojišťoven, aby nedocházelo ke střetům zájmů.

Ušetřit peníze by mělo rovněž zřízení takzvané přístrojové komise. Umožní efektivnější nákup a rozmístění zdravotnického vybavení, které přinese úspory v řádu desítek milionů korun. Další opatření bude vláda přijímat v souladu se schváleným plánem legislativních prací, koaliční smlouvou a programovým prohlášením.

Kompletní výsledky jednání najdete na /cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady--16--unora-2015-126802/  

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie